Hlavní obsah

Vědci věří, že objevili nový druh velryby

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině listopadu se výzkumníci ve vodách u západního pobřeží Mexika setkali s druhem velryby, o kterém se domnívají, že byl lidstvu doposud neznámý. Má se jednat o dosud nepoznaný druh vorvaňovce. Zvířete, které se v angličtině nazývá „beak whale“ (zobáková velryba) kvůli výrazně protáhlým čelistem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci se domnívají, že u Mexika spatřili nový druh velrybyVideo: Reuters

 
Článek

Vědci se 17. listopadu nedaleko souostroví San Benito několik stovek kilometrů západně od Kalifornského poloostrova setkali se skupinkou tří vorvaňovců, kteří vypadali jinak než doposud známé druhy.

Mořský biolog Jay Barlow ani jeho kolegové si neuvědomili, že narazili na něco neobvyklého, dokud si později podrobně neprohlíželi záznamy, které pořídili. Zuby vorvaňovců, které samcům vyčnívají z čelisti, měly velmi netypický tvar. Nahrávky komunikace vorvaňovců byly rovněž absolutně netypické.

„Bylo jasné, že nejde o vorvaňovce Perrinovy. Viděli jsme něco nového. Něco, co bychom v těchto vodách nečekali, něco, co neodpovídá ničemu, co víme, že existuje,“ uvedl Barlow.

Vzácný návštěvník. U pobřeží Chorvatska sledovali plejtváka myšoka

Věda a školy

Nyní vědci čekají na analýzu odebraných vzorků vody, ve které by se mohly nacházet buňky vorvaňovců vhodné na analýzu DNA. Ta by definitivně mohla potvrdit, zda se jedná o nový druh či nikoliv.

Sledování vorvaňovců není jednoduché. Tato zvířata dosahující délky až 12 metrů a váhy 11 tun žijí v odlehlých vodách a většinou ve hloubkách kolem 900 metrů. V čeledi vorvaňovcovitých se v šesti rodech vyskytuje celkem 23 druhů vorvaňovců. Zda přibude i čtyřiadvacátý, ukážou až následující týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám