Hlavní obsah

Vědci "oživili" dvacet mrtvol, aby pomohli truchlícím rodinám

Londýn

Zní to trochu jako příběh ze Sběratelů kostí, ale jde o skutečné lidi. Forenzní vědci z Velké Británie použili zažloutlé fotografie, záběry z bezpečnostních kamer i rekonstrukce kosterních ostatků, aby "oživili" dvacet neidentifikovaných těl.

Článek

Teď se ptají široké veřejnosti, zda snad někdo tváře zmizelých nepozná. Prvních dvacet tváří je jen první fází programu, v jehož rámci chce policie zrekonstruovat podobizny přibližně tisícovky neidentifikovaných mrtvol nalezených v Anglii a Walesu během posledních padesáti let.

Policisté tvrdí, že tak chtějí pomoci "udělat tečku za minulostí" rodinám, které někdy i desetiletí žijí v nejistotě ohledně osudu svých blízkých. Prvních osmnáct tváří se objeví ve vlacích a vozech londýnského metra ještě tento týden. Jde o osoby, které byly nalezeny mrtvé po sebevraždě, nehodě i z přirozených příčin v Londýně a v Hertfordshiru, Sussexu, Coventry a Cornwallu během posledních pětatřiceti let.

Fotky z márnice budou dokreslovat

Sharon McDonaghová, odbornice na rekonstrukce tváří, vysvětluje, že použila mimo jiné i fotografie pořízené v márnici. Mnohé z nich byly podle listu Metro velmi nekvalitní, zvláště ty staršího data. Přesto se jí podařilo vytvořit rekonstrukce ve stylu dnes užívaného popisu hledaných osob. Tento typ portrétu má prý velmi vysokou úspěšnost.

"Dostala jsem fotografie mrtvých, které byly pořízeny v márnici. Snažím se zkombinovat tyto informace s ručním dokreslením. Veřejnost je poměrně dobře schopná poznávat elektronické portréty, takže jsem se snažila udělat kresby v tomto stylu. Některé fotografie z roku 1975 nebyly moc ostré, ale i tak jsem přesvědčena, že se mi podařilo poměrně přesně zachytit podobu těchto mrtvých. Opravdu doufám, že se někdo přihlásí a identifikuje je," dodala McDonaghová.

Oběti vyplavené mořem

Celý program je výsledkem spolupráce Národní agentury pro zlepšení policejní práce (NPIA), která je zodpovědná za hledání pohřešovaných osob, a britské dopravní policie (BTP). Následující fáze operace se zaměří na identifikaci těl z pobřežních oblastí Kentu, Sussexu a Hampshiru, kde celou řadu mrtvol vyplavilo moře.

Peter Neyroud (51), šéf agentury NPIA, přiznává, že policie nedosahuje moc dobrých výsledků při hledání pohřešovaných. Zvláště u starších případů se policisté také potýkají s horami dokumentů, které jsou často ve špatném stavu.

"Teď se snažíme dopsat konec příběhu pro rodiny, které truchlí a nevědí, co se vlastně s jejich blízkými stalo. Celá řada těchto případů je skoro tak stará jako já. Policie tehdy neměla k dispozici technologie a identifikační metody, které máme dnes. Je až neuvěřitelné, kolik lidí má v rodině někoho, kdo prostě zmizel. Chceme dát těmto smutným příběhům nějaké zakončení," doufá Neyroud.

Reklama

Výběr článků

Načítám