Hlavní obsah

Vědci natočili rybu, jak „pochodovala” po dně oceánu

Novinky, dov

Oceánologům se u ostrovů Americké Samoy naskytl pohled na neobvyklého podmořského živočicha, který žije až půl kilometru pod hladinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili vzácný druh ryby, která chodí po dně oceánu Video: Reuters

 
Článek

„Je to obrněný příbuzný štítníků, které známe z mělkých vod východního pobřeží Spojených Států. Tento žije v hlubokých vodách a liší se od štítníků, které známe například z Havaje, nejen barvou, ale i stavbou těla,“ říká biolog Bruce Mundy.

Tvor, který nejvíce připomíná křížence ryby a draka, neplave jako ostatní ryby, ale dává přednost „procházce” na dnu Jižního Pacifiku.

Příbuzného ryb druhu štítníků zachytila dálkově ovládaná miniponorka ve více jak 500 metrech pod hladinou vody u ostrovů Americké Samoy, kde na lodi Okeanos Explorer pátrají biologové po nových podmořských druzích.

„Je to nesmírně zajímavá a morfologicky jedinečná ryba. V přední části ploutví na bocích jejího těla, které připomínají vějíře, jsou tři pevné paprsky, které kdysi byly ploutvemi. Štítník je používá k pohybu jako nohy - doslova takto chodí po dně oceánu,“ uvedl Mundy.

Vědci z Okeanos Explorer se mohou se svou miniponorkou dostat až do hloubky šesti kilometrů. Od roku 2008 posádka mořských biologů prozkoumala indonéské korálové útesy, nebo také podmořské prostředí Galapág.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám