Hlavní obsah

Vědci natočili, jak samec mořského koníka rodí mládě

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mořský koník, nazývaný také koníček mořský, patří mezi nejpozoruhodnější živočichy žijící v moři. Neobvyklý je jak svým pohybem - ve vodě totiž plave vertikálně, tak i skutečností, že mláďata rodí samec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Samec mořského koníka porodil mláděVideo: AP

 
Článek

Korejským vědcům se podařili zachytit situaci, kdy samec mořského koníka rodí svá mláďata. Na videu jsou viditelné svalové kontrakce živočicha.

Vak, do kterého samička klade vajíčka, má na ocase sameček. Ten pak nosí vajíčka devět až pětačtyřicet dnů, dokud se kompletně nevyvinou. Mláďata jsou poté sice malá, ale schopná žít samostatně.

U většiny druhů mořských koníků platí, že samec je schopen vyplodit 100 až 1 000 mláďat. U větších druhů to může být až 2 500. V případě druhů mořských koníků, kteří žijí ve vodách poblíž přístavního města Yeosu v Jižní Koreji, rodí samci v průměru jen 30 až 70 mláďat.

Riziko vyhynutí mořských koníků je vysoké. Farmaceutické firmy je totiž využívají k výrobě léků a oblíbení jsou také jako upomínkové předměty. Ubývají také korálové útesy, které jsou pro mořské koníky „domovem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám