Hlavní obsah
Gauři jsou nejmohutnější tuři na světě. Foto: Zoo Zlín

Ve Zlíně se pokusí obnovit evropský chovný program gaurů indických

Nejmohutnější tury na světě mohou od čtvrtku obdivovat návštěvníci ve zlínské zoologické zahradě. Zoo Zlín získala po mnohaletém snažení gaury indické a s dvěma samci a dvěma samicemi se pokusí o znovuobnovení evropského chovného programu těchto unikátních zvířat.

Gauři jsou nejmohutnější tuři na světě. Foto: Zoo Zlín
Ve Zlíně se pokusí obnovit evropský chovný program gaurů indických

Čtveřice gaurů do lešenského areálu doputovala již v září loňského roku, a to z indické Zoo Mysore. „Poprvé po 60 letech se tak do Evropy podařilo dovézt tato zvířata přímo z jejich domoviny,“ sdělil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Gaury chová včetně zlínské zoo jedenáct evropských zahrad, populace čítá 38 jedinců. „Naši dva samci a dvě samice ve věku rok až rok a půl znamenají po genetické stránce obrovský přínos,“ podotkl ředitel. Návštěvníci mohou tyto majestátné tvory obdivovat v asijské oblasti zoo v upraveném výběhu, který dříve obývali velbloudi dvouhrbí.

Před zraky lidí byli turové skryti osm měsíců, kdy si přivykali na nové podmínky v chovatelském zázemí zoo. „Pocházejí totiž z jižní Indie, kde celoročně panuje poměrně teplé počasí. Zimu proto strávili ve vyhřívané ubikaci,“ vysvětlila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková s tím, že si zvířata na středoevropské klima postupně zvykala.

„I v současné době velmi pečlivě sledujeme počasí a gaury prozatím nenecháváme ve výběhu úplně celý den. Máme o ně přece jen obavy. Věříme však, že se nám naše gaury podaří plně aklimatizovat. Postupně tak budou trávit víc a víc času ve venkovní expozice,“ poznamenal Horský.

Přímo z Indie získala zlínská zoo hned čtyři mladé kusy gaurů, dva samce a dvě samice.

Foto: Zoo Zlín

Gauři jsou v dospělosti mohutná zvířata, býci měří v kohoutku více než dva metry, váha se pohybuje kolem jedné tuny. Vedení zahrady jim tak muselo upravit zabezpečení výběhu. Samci a samice mají na hlavě mohutné rohy, které dorůstají až 115 centimetrů.

„Zhotovili jsme proto odolnou bariéru, pro kterou naši pracovníci údržby použili vyřazené sloupy na elektrické vedení, které vyplnili kmeny stromů. Bylo to více o fyzickém nasazení než o finanční náročnosti. Bariéra působí velmi přirozeně a podle nás příjemně doplňuje vzhled celého výběhu,“ dodal s úsměvem ředitel Horský.

Domovinou gaurů jsou zalesněná pohoří jižní a jihovýchodní Asie. Navzdory své mohutnosti se dokáží v terénu pohybovat s neuvěřitelnou lehkostí. Žijí ve stádech, které vede dominantní samec. Dospívají ve věku kolem šesti let. Základní potravu tvoří traviny, byliny, větve keřů.

Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje něco málo přes 20 tisíc jedinců. „Patří mezi ohrožená zvířata, jejich početní stavy neustále klesají především kvůli ničení životního prostředí a nelegálnímu lovu,“ dodala Bujáčková.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků