Hlavní obsah

Ve vesnici se potýkali s pomalým internetem, teď mají nejrychlejší v zemi

Obyvatelé velšské vesnice Michaelston y Fedw byli z pomalého připojení k internetu natolik otrávení, že se rozhodli vzít situaci do svých rukou. Během jednoho roku společnými silami vykopali zhruba dvanáctikilometrový výkop, do něhož položili optické kabely, a nyní mají podle serveru Wales Online dokonce nejrychlejší připojení v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vesnice Michaelston y Fedw má pouze 300 obyvatel, kterým s pomalým připojením k internetu došla trpělivost. Vrásky na čele internet přidával především tamním podnikatelům.

„Život je bez internetu velmi náročný. Pokladní systém funguje online a byl nesmírně pomalý. Elektronické bankovnictví jakbysmet. Když jsme chtěli změnit položku v nabídce, trvalo to hodiny. Rychlost připojení se pohybovala od 1,2 do 1,4 Mb/s,“ svěřil se majitel jedné z tamních restaurací Ben Longman.

Loni v červenci proto dali vesničané hlavy dohromady a rozhodli se, že si vytvoří vlastní připojení. „S nápadem přišel David Schofield, který pracuje z domu a potřebuje rychlý internet. Začal proto zjišťovat, jak by situaci mohl zlepšit,“ vysvětlil Longman.

S výsledkem mohou být spokojeni. Díky vládním grantům, finančním sbírkám a především zarputilosti zdejších obyvatel, kteří ve volném čase zvládli za rok vykopat dvanáctikilometrový výkop, do něhož položili optické kabely, se mohou těšit dokonce z nejrychlejšího připojení k internetu v celém Walesu.

Společná práce vesničany sblížila

„Je to pozoruhodný úspěch. Jsem na obec pyšný, zaslouží si uznání. Někteří lidé pracovali více než 12 hodin denně. Nepochybuji o tom, že se na nás nyní budou velšské vesnice obracet s prosbou o rady,“ řekl devětasedmdesátiletý Brinley Richards, který žije ve vesnici už 25 let.

„Zvládne to každý, není to věda o raketách,“ dodala další obyvatelka Carina Dunková, která hrála v celém projektu významnou roli.

Kromě toho, že si vesničané nyní mohou užívat připojení o rychlosti téměř 1 Gb/s, všimli si také dalšího přínosu – společná práce všechny obyvatele nebývale sblížila. „Za poslední čtyři měsíce jsem poznal více lidí než za posledních 25 let,“ přiznal Richards.

Reklama

Výběr článků

Načítám