Hlavní obsah

Ve vesmíru slzy nepadají

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský astronaut Chris Hadfield často na internetu zveřejňuje videa, ve kterých odpovídá na otázky svých fanoušků. Těch má velké množství – jen jeho účet na Twitteru sleduje přes půl miliónu lidí. Ve svém nejnovějším videu předvádí, že projevit emoce ve vesmíru je poněkud složitější.

BEZ KOMENTÁŘE: Když astronauti ve vesmíru pláčou, slzy jim zůstavají na okuVideo: Canadian Space Agency

 
Článek

Třiapadesátiletý Hadfield se poprvé podíval na oběžnou dráhu Země v roce 1995,  stal se tak prvním Kanaďanem ve vesmíru. Od prosince je na misi na Mezinárodní vesmírné stanici a kromě své práce ještě stíhá zásobovat své příznivce zajímavými klipy, ve kterých ukazuje, že běžné lidské činnosti nejsou pro astronauty zrovna jednoduché.

Když se ho fanoušci ptali na to, jak je to ve vesmíru s pláčem, názorně předvedl, že k žádnému proudu slz dojít nemůže. Sám ale neplakal, protože jak sám řekl, neumí to na povel. Vzal si tedy trochu vody a ukázal, že slzy sice vytečou, ale kvůli beztížnému stavu se drží u oka.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak si astronauti myjí ruce?Video: Canadian Space Agency

Nejsledovanějším videem je překvapivě ukázka obyčejného mytí rukou. Na vesmírné stanici nemají tekoucí vodu, na očištění rukou tedy používají speciální vodu ze sáčku. Astronaut si v případě potřeby vymáčkne trochu kapaliny, odchytí ji ve vzduchu a rozetře. Voda má jen malou příměs mýdla – posádka si tak nemusí znovu omývat ruce čistou vodou. Mokrý ručník se pak dá vysušit, aby se voda vypařila a dostala se zpět do systému k dalšímu využití.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle si astronauti čistí zuby na Mezinárodní vesmírné staniciVideo: Canadian Space Agency

S čištěním zubů je to podobné jako na Zemi – astronauti používají standardní kartáček a pastu a rozdíl je opět v absenci tekoucí vody. Jediným háčkem je zbavení se pasty po čištění. Vyplivnout ji nelze, plula by v prostoru, a schovávat sáčky s pastou také nelze. Řešení je jednoduché – astronauti ji po vyčištění zubů spolknou.

Reklama

Výběr článků

Načítám