Hlavní obsah

Ve Španělsku po dvou letech opět skákali přes mimina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po přestávce způsobené covidovou pandemií se ve španělském Castrillo de Murcia konala podivná tradice, při které některým úzkostlivějším rodičům běhá mráz po zádech. Místní zde totiž přeskakují miminka narozená v uplynulém roce. Podle tradice je tento rituál má zbavit hříchů a ochránit před nemocemi a neštěstím.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku se po dvou letech konal nebezpečný festival přeskakování miminekVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Netradičnímu zvyku městečka v severošpanělské provincii Burgos se říká El Colacho nebo El Salto del Colacho, přičemž Colacho je pojmenování ďábla.

Toho reprezentují muži v kostýmech vybavení kastanětami a biči. Děti se v poduškách položí na silnici, zatímco „ďáblové“ se vysmívají přihlížejícím a provokují je. To trvá až do příchodu mužů zvaných Atabalero, kteří dají signál k započetí rituálu. Ďáblové pak mimina jedno po druhém přeskakují. Tím je mají očistit od prvotního hříchu a zajistit jim bezpečnou cestu životem.

Poprvé byl tento rituál doložen v roce 1620, kořeny má však zřejmě ještě v předkřesťanských tradicích. Samotná katolická církev svátek nepodporuje. Papež Benedikt XVI. dokonce požádal kněží, aby se od svátku distancovali. Církev totiž učí, že prvotního hříchu je člověk zbaven křtem. Svátek je nicméně s křesťanskou tradicí v malém městečku pevně spjat.

V Indii si připomínají bitvu bohů, jako munice jim slouží hnůj

Koktejl

Koná se totiž vždy v rámci oslav Svátku Těla a Krve Páně, který se slaví vždy čtrnáct dní po svátku Seslání Ducha svatého, který se por změnu slaví padesát dní po Velikonoční neděli. V rámci svátku El Colacho nebylo zatím zaznamenáno žádné zranění a lze předpokládat, že tomu bude i v budoucnu. Ďáblové jsou totiž při přeskakování velice opatrní.

Reklama

Výběr článků

Načítám