Hlavní obsah

Ve Dvoře Králové se po desetiletích narodila koťata lvů berberských, jedno museli utratit

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběh lvů v královédvorském safari obohatila dvojice nedávno narozených koťat lvů berberských. Mláďata ve volné přírodě dávno vyhubeného druhu přišla ve Dvoře Králové nad Labem na svět po dlouhých třiceti letech. Koťata se narodila tři. Jednoho samečka museli chovatelé utratit.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorská koťata lvů berberských

Článek

Mláďat berberských lvů, chovaných v počtu několika desítek kusů pouze v zoologických zahradách, se původně ve Dvoře Králové narodila trojice. Dva samci a samička. Jednoho ze samců ale museli zoologové v souladu s nekompromisními zákony přírody nechat krátce po narození utratit.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorská koťata lvů berberských

„Skupiny lvů bývají ve volné přírodě tvořeny jedním vůdčím samcem a několika samicemi, které odchovávají koťata. Jakmile mladí samci dospějí, odcházejí ze skupiny a zakládají si vlastní smečky, případně vyženou stávajícího vůdce skupiny. Chovat více samců pohromadě v rodinné skupině v zajetí je proto komplikované a my musíme chov z tohoto důvodu regulovat,“ vysvětluje vedoucí královédvorský zoolog Jaroslav Hyjánek.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorská koťata lvů berberských

Lvy chované v zajetí musejí chovatelé regulovat také z důvodu možného přemnožení, čímž předcházejí problémům s jejich umístěním v zoologických zahradách. „Jiným řešením by byla antikoncepce nebo kastrace. Jsme však toho názoru, že pro zvířata je mnohem přirozenější a prospěšnější se pářit a přivádět na svět nová mláďata,“ uzavírá Hyjánek.

Foto: Simona Jiřičková

Královédvorská koťata lvů berberských

Královédvorská koťata přísně chráněné šelmy, považované na největší poddruh lva, doposud sají mateřské mléko a jeví první náznaky zájmu o masitou stravu. Veškerá dnes pouze v zajetí chovaná populace lvů berberských pochází ze zvěřince marockého krále. Zvířata se dříve hojně vyskytovala v horách Tunisu, Alžíru a Maroka. Osudnou se jim stala lovci trofejí vyhledávaná hustá hříva a majestátní vzhled. Lvy berberské (atlaské), nazývané podle pohoří Atlas, chovají v Česku spolu se Dvorem Králové zoo v Olomouci, v Plzni, v Liberci a Hodoníně, kde však není povolena jejich reprodukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám