Hlavní obsah

Vatikán si přivlastňuje Homera Simpsona – je to prý katolík

Právo, pur

Al Jean, výkonný producent populárního amerického televizního seriálu Simpsonovi, je „šokován a zděšen“. Oficiální vatikánský list L’Osservatore Romano napsal, že Homer Simpson a jeho syn Bart jsou praví katolíci. Producent ale protestuje: Simpsonovi podle něj chodí do „presbyluteránského“ kostela ve Springfieldu.

Foto: Profimedia.cz

Homer Simpson je podle časopisu Entertainment Weekly nejpopulárnější televizní postavou za posledních 20 let .

Článek

„Dali jsme dost jasně najevo, že Homer není katolík,“ řekl Jean. „Opravdu si neumím představit, že by v pátek vydržel nejíst maso – aspoň hodinu,“ uvedl pro pondělní Entertainment Weekly.

L’Osservatore Romano předtím opravdu překvapil: „Ví to jen hrstka lidí a on dělá všechno pro to, aby to utajil. Ale je to pravda: Homer J. Simpson je katolík,“ napsal v neděli. Rodina „se před jídlem modlí a svým osobitým způsobem věří v onen svět“.

List se přitom odvolává na jezuitského kněze Francesca Occheta, který analyzoval jednu epizodu Simpsonových z roku 2005, odvysílanou jen několik týdnů před smrtí papeže Jana Pavla II. Popisuje, jak Barta vyloučí ze základní školy ve Springfieldu a zapíšou do školy katolické, v níž potká sympatického kněze (namluveného hercem Liamem Neesonem), který ho svou srdečností získá ke katolictví.

Homer pak ke katolické víře konvertuje, ke zděšení své ženy Marge, reverenda Lovejoye a evangelického souseda Neda Flanderse. Epizoda se dotýká témat, jako jsou náboženský konflikt, mezicírkevní dialog, homosexualita a výzkum kmenových buněk.

Vatikánský list připouští, že Homer chrápe během promluv reverenda Lovejoye a dělá Flandersovi „neustálé naschvály“. Dochází však k závěru: „Simpsonovi patří k několika televizním programům pro děti, v nichž se opakovaně objevují otázky katolické víry, náboženství a otázky kolem Boha.“ Rodiče se proto nemusejí bát nechat děti sledovat „dobrodružství těch malých žlutých postaviček“.

Editor komentuje Avatar i Pottera

Není to poprvé, co vatikánský list ocenil Simpsonovy. Loni v prosinci, kdy seriál slavil 20. výročí, napsal, že „vztah mezi člověkem a Bohem“ je jedním z nejdůležitějších témat a že často odráží „náboženský a duchovní zmatek naší doby“.

To, že kdysi suchý L’Osservatore Romano zabrousil v posledních třech letech do populární kultury, se přičítá jeho novému editorovi. List tak komentuje vše od Beatles a The Blue Brothers přes kasovní trhák Avatar až ke knihám a filmům o Harrym Potterovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám