Hlavní obsah

Vánoční chaos na letištích. Omikron vyřadil aerolinkám personál

Období vánočních svátků patří z hlediska leteckého cestování mezi nejvytíženější dny v roce. Letos tisíce lidí zůstaly trčet na letištích po celém světě i kvůli koronaviru. Tentokrát nejde o opatření či nařízení vlád. Řada aerolinek musela zrušit lety, protože měla příliš nakaženého personálu.

Foto: Profimedia.cz

Tabule ukazující některé zrušené lety na letišti v San Francisku

Článek

Vánočního chaosu, který byl letos o něco větší než v předešlých letech, si v sobotu všímá britský deník Guardian. S odvoláním na společnost FlightAware, zaměřující se na sledování letů v reálném čase, uvádí, že v pátek bylo zrušeno 2175 letů, nejvíc jich bylo v USA a Číně.

Denně se průměrně na Zemi uskuteční kolem 100 tisíc letů, ve vánoční špičce to bývá ještě o něco více. I když v případě zrušených spojů jde o relativně malý podíl, pro tisíce cestujících to znamená velké komplikace. Většina zrušených letů patří společnostem China Eastern (474 letů), Air China (188), United Airlines (177), Air India (160) a Delta Airlines (150).

Zkraťte dobu izolace na pět dní, žádají aerolinky

Na vině nejsou protikoronavirová opatření, jak tomu bylo na začátku pandemie nebo při začátcích šíření nové varianty koronaviru. Problémem je, že omikron vinou rychlého šíření posílá do izolace obrovské množství personálu aerolinek najednou.

Další čísla z Británie: Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší

Evropa

„Celonárodní nárůst počtu případů omikronu v tomto týdnu měl přímý dopad na naše posádky a lidi, kteří řídí náš provoz. V důsledku toho jsme bohužel museli zrušit některé lety a s předstihem informujeme postižené zákazníky předtím, než se dostaví na letiště,“ uvedly v prohlášení aerolinky United Airlines.

Delta uvedla, že „společnost vyčerpala všechny možnosti a zdroje – včetně přesměrování a výměny letadel a jejich personálu“. Za celkové množství zrušených letů může podle společnosti kombinace nové vlny varianty omikron a špatného počasí.

Potvrzuje to další studie: Omikron je vážně slabý

Koronavirus

Americké aerolinky v čele s šéfem Delty Airlines Edem Bastianem proto žádají CDC (Americká střediska pro kontrolu a prevenci nemocí), aby zkrátila dobu izolace pro očkované lidi z 10 na 5 dní.

Očkování s vysokou účinností brání těžším průběhům nemoci covid-19, rychlé šíření omikronu ale způsobilo, že aerolinky mají v jednu chvíli v izolaci vysoký počet zaměstnanců, kteří nemají žádný nebo jen lehký průběh nemoci, což společnostem způsobuje značné ekonomické ztráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám