Hlavní obsah

Valašští ftáci létali nad přehradou

Novinky, Josef Gabzdyl, Právo
HODSLAVICE

Posádky deseti unikátních létajících strojů se pokoušely v sobotu odpoledne přeletět přehradu Kacabaja u Hodslavic na Novojičínsku. Jenže v desátém ročníku recesní soutěže O najlepšího valašského ftáka opět všichni po skoku z rampy skončili v hlubinách.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Ostrava 9.3.2016. Tomáš Predka : Kluci z porcelánu.

Článek

Z vítězství se těšila posádka Žyhadlomopedu se Fčelkou Maiou v podání Petra Hruštince z Jablůnky na Vsetínsku. "Inspiraci jsme si vzali z dětské knížky. Na stroji a masce se po nocích dělalo asi měsíc a půl," hlásil vítěz.

Na druhém místě skončil Valašský Hydrolet eXtraMATT Eduarda Janusze ze Studénky na Novojičínsku tvořený 468 osmi PET láhvemi a třetí se umístil Airbass Mírov 04 Břetislava Hartla z Návsí na Frýdecko-Místecku. Tvůrce tohoto stroje inspiroval slavný útěk vězně Kájínka.

Na desátý ročník známé akce v rodišti Františka Palackého se přišlo podívat 1 500 lidí. "Je tady méně diváků i posádek než v minulosti. Asi za to může předchozí chladné dny," vysvětloval organizátor Karel Mikuš. Každý se ale těšil ze slunce a skvělých nápadů soutěžících.

Porotci hodnotili chování pilotů, nápaditost i žbluňknutí. "Nápady mají soutěžící skvělé, jen by mne neměli tolik uplácet slivovicí," chválil porotce a bývalý reprezentant ve skoku na lyžích František Jež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám