Hlavní obsah

Vakcína proti AIDS chrání jen černochy a Asiaty

– USA

Kalifornská firma VaxGen oznámila, že vyvinula očkovací látku, která sice neochrání veškerou populaci, je však prý účinná u černochů a Asiatů.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Na sjezdovce Razula bude v sobotu díky Valašské olympiádě hodně veselo.

Článek

Společnost vakcínu vyzkoušela na 5400 dobrovolnících ze Spojených států a Nizozemska. Podle prvních výsledků se ukazatel nákazy virem HIV snížil pouze o 3,8 procenta. Při podrobnějším zkoumání výsledků se však ukázalo, že u očkovaných černochů a Asiatů se nákaza snížila o 67 procent než u těch, kteří dostali pouze placebo.

78% úspěšnošt očkování u černochů

"Mezi očkovanými černošskými dobrovolníky bylo o 78 procent méně nakažených HIV než mezi černochy, kteří dostali placebo. Je to poprvé, co jsme získali přesné údaje o tom, že vakcína zabránila nákaze HIV u lidí," upozornil Phillip Berman, viceprezident firmy pro výzkum a vývoj. Podle Bermana však výsledky nejsou zcela průkazné, protože ve zkoumané skupině bylo jen 314 černochů a 184 Asiatů.

Vakcína Africe nepomůže

VaxGen zahájila testy s Aidsvax v roce 1998 a očkovací látka jako jediná prošla třetí fází klinických testů. Každému z dobrovolníků během tří let firma naočkovala sedm injekcí. V pondělí zveřejněné výsledky jsou založeny na pozorování 5009 osob, které dostaly pouze tři dávky, a z nichž 3330 bylo skutečně očkováno, a zbývajících 1679 dostalo v injekci pouze placebo.

Aidsvax má chránit před dvěma druhy viru HIV vyskytujících se v Evropě a USA. Nebude však příliš účinkovat na formy viru v Africe, jež je chorobou nejvíce zasažena. Onemocnění AIDS zabilo na světě již 28 miliónů lidí a v současnosti je virem HIV nakaženo kolem 43 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám