Hlavní obsah

V Thajsku byl korunován král Vatčirálongkóna. Usedne pod devítipatrový deštník

Thajsko prožívá slavnostní chvíle. Korunní princ Mahá Vatčirálongkóna Bodindradebajavarangkun, který zemi vládne od roku 2016 jako Ráma X., byl v sobotu konečně korunován. Oficiální ceremonie potrvají tři dny.

Záznam: Korunovace nového thajského krále Video: Reuters

 
Článek

Thajsko zažívá korunovaci svého krále poprvé po více než sedmdesáti letech. Předchozí král Pchúmipchon Adunjadét, Vatčirálongkónův otec, vládl rekordních 70 let a 126 dní. Jeho korunovace se odehrála v roce 1946 a většina Thajců ji nezažila. Proto jsou očekávány bouřlivé oslavy.

Samotná korunovace, která čeká šestašedesátiletého panovníka, je složena z řady staletí starých náboženských rituálů, které v sobě mísí budhistické a hinduistické prvky. Oficiálně potrvá tři dny. V sobotu proběhla samotná korunovace, v neděli náboženské procesí a v pondělí se nově korunovaný král setká s lidem.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Thajský král s královnou Suthidou

Náboženské rituály spojené s korunovací však probíhají už od 6. dubna. Ten je považován za den vládnoucí dynastie Čakrí (v tento den byl v roce 1782 korunován první panovník z této dynastie – Ráma I.) a právě proto byl určen jako nejvhodnější pro sběr posvátné vody, kterou byl v sobotu král těsně před korunovací omyt.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Mahá Vatčirálongkóna Bodindradebajavarangkun byl korunován.

Král obdrží zbraně, deštník a odháněč much

Krátce před polednem místního času pak král obdrží veškeré královské insignie. V Thajsku jde o řadu předmětů, z nich většina pochází z korunovace Rámy I. Jde o Devítipatrový deštník, Velkou korunu vítězství, Meč vítezství, Královskou hůl, Královské pantofle, vějíř a odháněč much.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mahá Vatčirálongkóna Bodindradebajavarangkun byl korunován.

Dále musí král převzít předměty označené jako Královské nádobí a rovněž osm Zbraní svrchovanosti – dlouhé kopí, obouruční meč, trojzubec, čakram (vrhací disk), krátký meč s pukléřem (malým štítem), luk, ankus (hák na ovládání slonů) a mušketu, první palnou zbraň na území Thajska.

Oficiální korunovace byla odložena na letošek z důvodu truchlení. Mahá Vatčirálongkóna sice stál v čele země jako král Ráma X., nesměl však používat královský titul Phrabat a vydávat královské dekrety či sedět pod devítipatrovým deštníkem.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Thajská královská garda

Otce všichni milovali, jak to bude se synem?

Jaký bude nový král, lidé ani po třech letech jeho neoficiální vlády netuší. Ve středu všechny překvapil oznámením v pořadí již čtvrtého sňatku – tentokrát s bývalou letuškou Suthidou. S tou se seznámil v roce 2013 a rok později ji učinil součástí své ochranky, aby mu mohla být neustále po boku. V ochrance získala titul generála a několik královských vyznamenání, nyní se stane královnou.

Mnozí nového krále srovnávají s otcem, který byl Thajci milován bez ohledu na politické převraty a další politická zemětřesení. A zatímco byl Ráma IX. popisován jako tichý, klidný a velmi tolerantní vládce, jeho syn se snaží vystupovat rozhodně, tvrdě a ctižádostivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám