Hlavní obsah

V Saúdské Arábii zavádějí havarijní pojištění pro velbloudy

V Saúdské Arábii budou moci být movití chovatelé velbloudů klidnější, nově si je totiž mohou pojistit proti nehodám při přepravě. Informovala o tom ve středu saúdskoarabská tisková agentura SPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pojištění velbloudů, kolem nichž se na Blízkém východě točí milionový byznys, inicioval místní Velbloudí klub. Podle jeho vedení budou majitelé těchto zvířat, která jsou považována za symbol Saúdské Arábie, díky pojistce odškodněni v případě úrazu či smrti velblouda během jeho přepravy.

Podle SPA cena velbloudů stále roste a místní magnáti jsou za výstavní kusy ochotni zaplatit i několik milionů dolarů.

Velbloudí klub založil v roce 2017 saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, který má v klubu titul generálního supervizora.

Obyvatelé monarchií v Perském zálivu jsou proslulí vášní pro chov velbloudů, zvířat, která jejich předkům byla v poušti věrnými průvodci. V posledních letech jsou v regionu stále populárnější zejména velbloudí závody, které přinášejí zábavu, ale také velké peníze.

Ze soutěže krásy vyřadili kvůli podvádění přes 40 velbloudů

Koktejl

Výnosné jsou rovněž velbloudí soutěže krásy, při nichž porota hodnotí tvar hlavy, krku a hrbů či držení těla. Loni při takové soutěži porotci v Saúdské Arábii vyloučili čtyři desítky velbloudů, protože je jejich majitelé vylepšili botoxovými injekcemi a dalšími umělými zákroky. Soutěž, která se každoročně koná u Rijádu v rámci Festivalu krále Abdalazíze, je dotovaná částkou 66 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám