Hlavní obsah

V Rusku jde do prodeje šampaňské z mořského dna, stojí miliardu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Luxusní moskevský hotel Ritz-Carlton má další prostředek, kterým láká svou milionářskou a miliardářskou klientelu. Hotel zakoupil všech přes 200 láhví šampaňského Piper Heidsieck, které leželo více než 80 let na mořském dně. Loď, která ho tehdy převážela, ztroskotala. Cena za jednu láhev je nemalá, přibližně 4,8 miliónu korun. Kdyby někdo chtěl koupit všechny láhve, zaplatí téměř miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Archivní šampaňské si nemůžou dovolit koupit ani někteří boháči.

Článek

Archivní šampaňské z roku 1907 je jistě obrovským lákadlem, avšak suma bezmála pěti miliónů korun odradí jistě i lecjakého milionáře. A jak se vůbec hotel k výjimečnému šampaňskému dostal?

Ruský deník Komersant uvedl, že ztroskotaná loď přepravovala archivní šampaňské roku 1916 jako dar ze světoznámého vinařství Heidsieck ruské královské rodině. Loď se ovšem nedaleko finského pobřeží potopila a láhve na dlouhé desítky let zůstaly na mořském dně.

Opravdu značně uleželé a archivní šampaňské objevili až potápěči, kteří v roce 1997 vrak prozkoumávali. Moskevský hotel Ritz-Carlton si účtuje za noc i statisíce korun, a tak není divu, že jsou pro ně láhve ideálním tahákem na další movité klienty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám