Hlavní obsah

V pražské zoo se narodila lachtaní holčička

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Přímo na pláži ve venkovní expozici pražské ZOO přišla na svět lachtaní samička. Už teď si ji i hrdou matku Abebu mohou návštěvníci trojské zahrady prohlédnout v přímém přenosu na televizní obrazovce umístěné ve Vzdělávacím centru u vchodu do zahrady.

Foto: Zoo Praha, Antonín Vaidl

Abeba porodila krásné a zdravé mládě přímo na pláži expozice.

Článek

„Lachtaní mládě se narodilo v noci na čtvrtek. Když chovatelé přišli ráno do práce, nalezli už Abebu, jak se o potomka příkladně stará. Hned poté je přesunuli do zázemí. Naši velkou radost umocnilo to, že jde o samičku,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Porod proběhl bez komplikací, malá samička pravidelně pije mateřské mléko a váží 5,3 kilogramu.

Mládě už válí sudy

Nyní se už má lachtaní holčička čile k světu. „Lachtaní samička si dnes už hrála, válela sudy a strkala si ploutve do tlamy, saje pravidelně a také se poprvé vyprázdnila,“ informovala Novinky spokojeně vrchní chovatelka Ewa Kasprzak.

Než se ovšem nový přírůstek přidá k Melounovi, Bertovi a samicím Julince a Báře do venkovní expozice, bude to ještě pár dní trvat. Navíc i poté ji chovatelé budou muset bedlivě střežit, protože lachtani jihoafričtí se rodí se smáčivou srstí a zhruba dva až tři měsíce nemohou do vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám