Hlavní obsah

V pražské zoo se narodil varan, který zřejmě nemá biologického otce

Praha

V pražské zoo se v pondělí večer vyklubal po více než 30 hodinách od chvíle, kdy poprvé načal skořápku, malý varan komodský. Je možné, že se vyvinul pouze ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou. To ale potvrdí až genetické testy. Touto cestou se mohou vylíhnout u varanů pouze samci, jakého je mládě pohlaví, ale nelze pohledem stanovit.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Varan komodský

Článek

"Je slabší, než jsme z předešlých odchovů zvyklí, ale chová se čile. Přes noc bude v líhni, kde máme kameru. Pokropil jsem ho vodou a napojil," řekl kurátor plazů Petr Velenský. Mládě je ještě stále spojené se skořápkou pupeční šňůrou. I ve dvou zbývajících vejcích pozoruje Velenský život, mláďata budou ale slabá, míní. To podle něj napovídá, že jde o neobvyklou snůšku.

Pupeční šňůru a další zbytky z vajíčka Velenský ve středu předá genetikům.

I v případě, že se prokáže "normální" původ mláděte, zapíše se pražská zoo do historie chovu těchto vzácných zvířat - bude první zoologickou zahradou mimo Indonésii, které se podařilo odchovat čtyři snůšky od jedné samice.

Aranka přišla o Draka

Matka Aranka oplozená vejce snesla loni v srpnu, ačkoli se podle ošetřovatelů nepářila. Vědci při objasňování způsobu početí malých varanů použijí zbytky z vajíček na zkoumání DNA.

Aranka ztratila svého partnera Draka před rokem, nahradil ho částečně invalidní Leonardo, který se ale se samicí podle pozorování chovatelů nepářil. Přesto loni v srpnu Aranka snesla šest oplodněných vajec a letos v zimě znovu pět.

Podle chovatelů se nabízí možnost, že se u samice spustil proces, při kterém se nový jedinec vyvíjí ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou. Výsledkem toho typu rozmnožování jsou u varanů pouze samci.

"Takové případy partenogenetického rozmnožování byly zaznamenány dvakrát v anglických zoologických zahradách v Londýně a Chesteru. V obou případech šlo ale o samice žijící bez partnera léta, takřka celý dospělý život," řekl Velenský už dříve.

Je ale i možné, že vajíčka byla oplozena spermiemi uhynulého samce, které si samice uchovala ve vejcovodech. Protože stárnou, nebyla ani v jednom případě oplozena celá snůška 20 vajec. Otcem může být i starý a částečně invalidní Leonardo. Aranka k němu několikrát přelezla, chovatelé ale neviděli, že by se s ní pářil.

Pražská zahrada se řadí mezi světové špičky v odchovu těchto vzácných a silně ohrožených indonéských živočichů. Loni se z vajec oplodněných ještě živým Drakem vylíhlo z dvaceti vajec dvacet mláďat. Podobný úspěch loni slavila už jen zoo v Los Angeles, kde se v srpnu vylíhlo 22 varanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám