Hlavní obsah

V Praze začala filatelistická výstava roku. Červený mauritius však lidé uvidí možná jen dva dny

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní muzeum v Praze se od středy promění v centrum všech milovníků poštovních známek. Unikátní filatelistická výstava představuje rarity, jejichž celková hodnota dosahuje čtvrt miliardy korun. Podle organizátorů se jedná o jedinou letošní filatelistickou výstavu na světě, kvůli vládním opatřením však bude muset nejspíš zavřít už v pátek, pokud nedostane výjimku. Výstavu si můžete prohlédnout prostřednictvím kamer Novinek.

V Praze začala unikátní filatelistická výstava. K vidění bude Červený mauritiusVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tu známky z celého období. Od prvních známek světa, což jsou Penny Black z roku 1840, až do současnosti,“ uvedl Tomáš Mádl, prezident Prestige Philately Club Prague, který ve spolupráci s rakouským filatelistickým klubem Vindobona výstavu v Národním muzeu pořádá.

Nejznámější známku světa, modrý mauritius, byste tu ale nenašli. „Manipulace se známkou je mimořádně obtížná a nechceme ji příliš často vytahovat na světlo,“ uvedl. Místo ní zde bude vystavena méně známá, avšak co do hodnoty stejně významná známka, červený mauritius z roku 1847.

Český investor koupil obálku se dvěma Červenými Mauritii

Domácí

Z původního nákladu 500 kusů se jich dochovalo jen patnáct. Jeden z nich se nachází ve sbírce českého investora a sběratele, který známku zapůjčil na výstavu. Hodnota známky se dnes odhaduje na 20 milionů korun. Kvůli její ceně ji na výstavu dopraví až těsně před zahájením ozbrojená ostraha.

Mezi dalšími vystavovanými unikáty je i nejdražší rakouská známka s názvem „rumělkový merkur“, která byla uvedena do oběhu v roce 1851 a jde o první novinovou známku vydanou na českém území. Do dneška se dochovalo 40 exemplářů a na výstavě jsou představeny hned tři, jejichž celková hodnota se pohybuje okolo 14 milionů korun.

Foto: Novinky

V Národním muzeu se koná největší filatelistická výstava roku.

Z českých unikátů se zde nachází čtyřkorunová rakousko-uherská známka s přetiskem Pošta Československá 1919. „Pochází ze sbírky Poštovního muzea Praha a její současná hodnota se pohybuje někde mezi 4 až 5 miliony korun,“ uvedl Mádl. K vidění je také devítiblok československých známek s chybným nápisem Magyar Posta či chybotisk československé doplatní známky 50/50. „Je to jediná světově uznávaná rarita, dnes má hodnotu kolem 3 milionů korun,“ dodal Mádl.

Dohromady se na výstavě představuje na šedesát rarit mimořádného významu ze soukromých sbírek z celé Evropy. Jejich celková hodnota se pohybuje kolem 250 milionů korun. Podle muzea se jedná o unikátní soubor, který se v Česku v této podobě vystavuje poprvé.

Na Rembrandta stála fronta, Pražský hrad zůstal zavřený

Domácí

Krátkodobá výstava Poklady světové filatelie měla být v Národním muzeu k vidění jen do 3. ledna příštího roku. Kvůli zpřísnění protikoronavirových opatření by se však měla uzavřít už v pátek, tedy pouhé dva dny od svého otevření.

Pořadatelé podle Mádla už požádali o udělení vládní výjimky, aby výstava mohla zůstat otevřená i dál, na rozhodnutí kabinetu však stále čekají. Pokud výjimku nezískají, plánují výstavu zprovoznit alespoň on-line prostřednictvím virtuální prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám