Hlavní obsah

V Nizozemsku prodávali omalovánky s Hitlerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská firma Kruidvat, která v zemi provozuje síť drogerií, se omluvila poté, co na pulty svých obchodů uvedla omalovánky pro děti, v nichž byl jednou z postaviček k vybarvení i Adolf Hitler. Firma to zjistila až po upozornění zákazníků a ještě ten den stáhla publikaci z prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler v nizozemských omalovánkách

Článek

„Je nám to moc líto,“ omluvil se podle nizozemského tisku zákazníkům mluvčí firmy, která se nyní podle něj snaží usilovně zjistit, jak se mohl nacistický diktátor do omalovánek dostat. Lidem, jež si sešit koupili, nabízí vrácení peněz.

Hitler byl v omalovánkách zobrazený jako karikatura s velkou hlavou, na levé paži měl pásku s hákovým křížem a pravou rukou hajloval.

Omalovánky, ve kterých byla řada známých osobností včetně jihoafrického bojovníka za lidská práva Nelsona Mandely, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vědce Alberta Einsteina, byly vyrobeny v Indii.

Zástupkyně belgické společnosti Trifora, která nizozemskému řetězci omalovánky dodala, pro web NU.nl uvedla, že knížku ve firmě zkontrolovali kvůli překladu, ale všechny kresby nezkoumali.

„Mám podezření, že ten, kdo omalovánky vytvořil, si prostě vzal knihu slavných lidí a několik jich vybral. Bohužel mezi ně patřil i Adolf Hitler. Možná ho nepoznal,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám