Hlavní obsah

V New Yorku už není nelegální nechat se v neděli ostříhat nebo oholit

Anglosaské právo se vyznačuje řadou právních reliktů, které sice už nikdo nedodržuje ani nevymáhá, přesto zůstávají součástí právního řádu. Kromě tradiční Británie tyto právní pozůstatky hojně najdeme také v právních řádech států USA. V New Yorku byl toto úterý zrušen zákon, který zakazuje provoz holičství a kadeřnictví v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úterý podepsal guvernér státu New York Andrew Cuomo zákon, kterým se ruší zákaz provozu holičství a kadeřnictví o nedělích. Zákon platí okamžitě, lidé se tedy už nemusí obávat pokuty ve výši 5 dolarů, pokud by o neděli služeb lazebníka využili.

Tedy oni se nemuseli obávat už teď. Zákon pochopitelně místní úřady nevynucovaly. „Tohle je klasický případ archaického a nesmyslného zákona, který v 21. století nedává žádný smysl,“ uvedl guvernér Cuomo.

Zákon pravil, že každý, kdo ho poruší, ať už tím, že je stříhán či holen nebo stříhá a holí, zaplatí pokutu ve výši 5 dolarů (zhruba 110 korun). Při opakovaném prohřešku pak mohl být provinilec potrestán pokutou 25 dolarů a až 25 dny vězení.

Řada provozovatelů holičství neměla o této právní úpravě ani tušení. „Jsem překvapena. Já nikdy o nedělích otevřeno neměla, ale pár lidí ano. Netušila jsem, že je na to zákon, ale jsem ráda, že jsem ho neporušila,“ uvedla s úsměvem pro regionální zpravodajskou stanici Connie Johnstonová, majitelka kadeřnictví ve Waterfordu.

V USA není podobný zákon ojedinělý

Zákon o zákazu holení a stříhání o nedělích byl součástí zákonů, které v minulosti zakazovaly provozovat některá povolání, zejména prodávat zboží, v neděli. Ty nejstarší pochází už z roku 1656, kdy byl New York ještě coby New Amsterdam v rukou Holanďanů.

Podobných reliktů lze ale najít více. Na Havaji například platí zákon, který zakazuje strkat si mince do ucha. Vznikl po roce 1900, kdy se Havaj stala americkým státem a původní mince měly být roztaveny a nahrazeny dolary. Tehdejší obyvatelé si je údajně takto snažili uschovat.

Francouzští poslanci chtějí zakázat genderově neutrální slova, poškozují prý jazyk

Koktejl

Pravým rájem milovníků absurdních zákonů z minulosti je pak Spojené království. Členové britského parlamentu například nesmí v parlamentu nosit zbroj. Většina bizarních zákonů však vznikla až v 19. století.

V Londýně je od roku 1839 zakázáno klepat koberce ve dne. Tento zákon rovněž zakazuje nosit dlouhá dřevěná prkna po chodníku (černobílé grotesky nás později naučily, proč je to důležité), pouštět draky na veřejných místech či klouzat se po zledovatělých kalužích.

Reklama

Výběr článků

Načítám