Hlavní obsah

V Německu způsobila poprask extrémně věrohodná socha močící policistky

– Drážďany
Novinky, Dagmar Plecháčová

Skutečnost, že v dnešní době se dá za umění považovat téměř vše, se opět potvrdila. V drážďanské galerii vyvolává rozdílné ohlasy velice věrohodně vypadající socha močící policistky zásahové jednotky v životní velikosti. Kontroverzní umělecké dílo mladého autora Narcela Walldorfa bylo navíc oceněno odborníky a vyhrálo finanční odměnu v přepočtu téměř 30 tisíc korun.

Článek

Stejný názor však pochopitelně nesdílejí policisté, kteří začínajícího umělce kritizují. Walldorf vytvořil sochu policistky oděné v kombinéze, neprůstřelné vestě a s helmou na hlavě v podřepu, jak si ulevuje a močí na podlahu, přičemž kontroverzní výtvarník se nezdráhal vytvořit autenticky vypadající kaluž pod ženou.

Poté, co Walldorf vyhrál s tímto dílem tisíc liber (téměř 30 tisíc korun) v soutěži umění v Drážďanech, zvedla se vlna kritiky.

„Máme sice svobodu ve vytváření umění, ale tentokrát to zašlo příliš daleko,“ nechal se slyšet policejní mluvčí Hagen Hisgen. „Jde o útok na policistky a podle mého názoru to je i proti lidské důstojnosti,“ kvitoval názor mluvčího i ministr vnitra Markus Ulbig.

„Narcel nerozumí, proč lidé útočí na něco, co je jednoduše uměleckým dílem,“ opáčil mluvčí umělecké školy v Drážďanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám