Hlavní obsah

V Mnichově začal 171. Oktoberfest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Po roce začala v bavorské metropoli největší pivní slavnost světa. Již 171. ročník Oktoberfestu zahájilo v poledně 12 výstřelů z moždířů, když starosta Christian Ude narazil podle tradice první sud. Do 3. října očekávají v Mnichově více než šest miliónů návštěvníků.

Článek

Máz (1,5 litru) letos podražil oproti loňskému roku o 30 centů na 7,10 eur. Organizátoři počítají s tím, že jich vytočí šest miliónů a také že snědí i půl miliónu kuřat.

Na místě je i policie

Na Terezině louce, kde se Oktoberfest vždy koná, čeká na návštěvníky 14 obřích stanů. Postaráno je nejen o žízeň, ale také o bezpečnost. Na místě je v pohotovosti 300 zvlášť vyškolených policistů, na dálnicích kolem Mnichova jsou posíleny dechové kontroly a nasazeno je i 750 pořadatelů.

Tradice slavnosti sahá do počátku 19. století. Vděčí za ni svatbě bavorského krále Ludvíka I. s princeznou Terezou von Sachsen-Hildburghausen v roce 1810. Od té doby z kalendáře vypadl Oktoberfest jen 24krát, a to kvůli epidemiím cholery nebo válkám.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: V Mnichově začal pivní Oktoberfest

V pravé poledne narazil v sobotu mnichovský starosta Christian Ude první sud a zahájil tak 170. ročník tradičního mnichovského pivního festivalu Oktoberfest....

Oktoberfest: méně sexuálních deliktů

"Velmi mě potěšilo, že letos bylo méně sexuálních deliktů než loni," prohlásil po skončení každoroční pivní slavnosti Oktoberfest (20. 9. až 5. 10.) mnichovský...

Výběr článků

Načítám