Hlavní obsah

V liberecké zoo se narodila dvojčata ohrožené pandy červené

Liberec

Liberecká zoo má dvě mláďata ohrožené pandy červené. Narodila se sice už 8. června, návštěvníci je ale zatím vidět nemohou. Zůstávají stále skryta s matkou v zázemí svého výběhu. V tiskové zprávě o tom v pátek informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Foto: Liberec Zoo / Honc Petr, ČTK

Liberecká zoo má dvě mláďata ohrožené pandy červené (na snímku z 19. července 2022). Narodila se sice už 8. června, návštěvníci je ale zatím vidět nemohou. Zůstávají stále skryta s matkou v zázemí svého výběhu.

Článek

„Zdá se, že díky perfektní péči matky rostou a prosperují. Stravují se výhradně mateřským mlékem, a přestože už vidí, jejich pohybové schopnosti jsou stále omezené,“ uvedla Tesařová.

Kdy se ukážou i návštěvníkům zoo, neumí chovatelé přesně odhadnout. „V expozici bude dvojice mláďat k vidění pravděpodobně až v době, kdy budou schopná dostat se ze své vnitřní boudy vlastními silami. To očekáváme v následujících týdnech,“ řekl zoolog Luboš Melichar.

Aby panda s mláďaty měla potřebný klid, do odchovu nezasahují ani chovatelé. I proto zatím neznají pohlaví dvojčat. „Pandy jsou navíc velice citlivé na vlivy vnějšího okolí, proto bylo potřeba eliminovat přítomnost člověka v okolí pandího výběhu na minimum. Z tohoto důvodu jsme také na několik týdnů návštěvníkům uzavřeli přístup do naší pandí vyhlídky,“ dodal Melichar.

Hasiči sundávali v olomoucké zoo pandu červenou ze stromu

Krimi

Liberecká zoo chová pandy červené od roku 2005 a mláďat se od té doby dočkala počtvrté. Rodiči nově narozených dvojčat jsou čtyřletá samice původem z maďarské zoo Sosto a devítiletý samec z Paradise Parku v britském Cornwallu.

Panda červená žije většinu roku samotářsky a páry vytváří pouze na dobu rozmnožování. „Zajímavostí je, že samice bývá březí 90 až 150 dní. Dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby, než budou vhodné podmínky pro odchov mláďat. Rodí jedno až čtyři mláďata, která zůstávají s matkou po dobu jednoho roku,“ dodala Tesařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám