Hlavní obsah

V Lesothu vykopali jeden z největších diamantů světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Horníci v jihoafrickém království Lesotho vykopali před dvěma týdny jeden z největších diamantů světa vážící téměř 500 karátů. Oznámila to dnes britská těžařská firma Gem Diamonds. Diamant byl objeven v dole Letseng 8. září. Analyzován byl experty v Antverpách, kteří zjistili, že váží 478 karátů, má velmi málo vměstků a může se pochlubit výjimečným zabarvením a průzračností.

Foto: Reuters

Diamant byl již přesunut do Londýna, kde byl i vyfocený.

Článek

"Mohou z něj vzejít jedny z nevětších bezkazových broušených diamantů v historii," uvedla firma. Letseng je jedním z nejproduktivnějších dolů v historii těžby diamantů. Byly zde nalezeny čtyři ze dvacítky největších světových surových diamantů.

Letseng je jedním z nejvýše položených dolů na zemi v nadmořské výšce přes 3000 metrů. Před vybroušením do jednotlivých šperků je podle firmy těžké odhadnout hodnotu diamantu. Mluvčí Gem Diamonds však uvedl, že drahokam o podobné hmotnosti s méně kvalitním zabarvením a leskem se nedávno prodal za 12 miliónů dolarů (204 miliónů korun).

Největším doposud nalezeným diamantem byl Cullinan, který v surovém stavu při nálezu v Jihoafrické republice v roce 1905 dosáhl váhy 3 106 karátů, tedy víc než půl kilogramu. Drahokam byl rozřezán na řadu menších kusů, z nichž mnohé byly zasazeny do britských korunovačních klenotů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám