Hlavní obsah

V legendárním Sherwoodu objevil hrot šípu. Patří Robinu Hoodovi, věří nálezce

– Sherwood

Pověstná družina zbojníků Sherwoodského lesa v čele s Robinem Hoodem se rozrostla o dalšího člena. Alespoň tak vnímá svůj objev 32letý tatér Kush Wray, který z tamní řeky pomocí magnetu vylovil středověký šíp. Věří, že je to stejný šíp, který Robin Hood podle pověsti vyhrál v soutěži svého úhlavního nepřítele, nottinghamského šerifa.

Foto: Profimedia.cz

Socha Robina Hooda v Nottinghamu

Článek

„Vždycky jsem věřil, že Robin Hood existoval,” popsal deníku The Sun svůj objev Wray, který se věnuje takzvanému „magnet fishingu”, tedy doslova rybaření magnetem. Účelem tohoto koníčku je v řekách lovit klenoty, které už byly dávno ztraceny v hlubinách vod.

Tentokrát se Wray vydal k proudu potoku Major Oak, kolem kterého měl údajně své útočiště Robin Hood se svou skupinou. „Nikdy jsem v Sherwoodu nebyl. Rozhodl jsem se sem vydat poté, co jsem viděl v televizi pořad o Robinu Hoodovi,” vysvětluje.

„Šel jsem se projít a došel jsem až k řece. Vytáhl jsem magnet a řekl jsem si, že zkusím své štěstí,” popisuje. Štěstí měl hned napoprvé: z řeky vylovil odštěpek šípu, který historikové datují někam do 12. či 13. století.

Hrot šípu není tupý, což naznačuje, že nebyl nikdy vystřelen. Fanoušci příběhů o Robinu Hoodovi proto spekulují, zda není možné, že je to stříbrný šíp, který měl slavný lukostřelec vyhrát v soutěži nottinghamského šerifa.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do Sherwoodského lesa

„Je to skoro, jako bych ho byl souzen najít. Je šílené si představit, že bych teď mohl být součástí legendy,” nemůže uvěřit svým očím Wray.

Britské muzeum již objednalo experta, který šíp prozkoumá. Správa Sherwoodského lesa je ale nadšená. „Je to skvělý objev a fantastické pojítko k časům, ve kterých Robin Hood žil,” řekla Gemma Howarthová z návštěvnického centra.

Reálný člověk, nebo jen legenda?

Přímý doklad o existenci muže, který v okolí Nottighamu okrádal vyšší vrstvu, samozřejmě neexistuje, většina informací o jeho životě pochází ze středověkých balad a povídek.

Foto: Profimedia.cz

Russel Crowe jako Robin Hood ve filmu z roku 2010

Podle pověsti to byl šlechtic Robert z Locksley, který se za vlády Richarda Lví Srdce vrátil z křížových výprav do rodné Anglie, kde mu ale veškerý majetek uloupil Richardův bratr Jan, zvaný Bezzemek.

Robert se tak vydal do Sherwoodského lesa, kde se spřátelil s tamními psanci. Jejich skupině se říkalo „Merry Men”, tedy Veselí muži. Podle povídek byl Robert skvělým lučištníkem a své dovednosti využíval k tomu, aby narovnával sociální nerovnosti ve společnosti – odtud ono „bohatým bral a chudým dával”.

Angličané se bouří proti zrušení hrobu Robina Hooda. Má velký turistický potenciál

Cestování

Existují historické prameny, ze kterých vyplývá, že zloději ve středověku vystupovali pod jménem „Robehood”, neboli „Robin Hood”. Část expertů si proto myslí, že pověsti sice jsou založené na skutečných událostech, nicméně se přihodily desítkám různých zbojníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám