Hlavní obsah

V lahvičce s vakcínou proti covidu našli ve Španělsku komára

Málaga

Americká farmaceutická společnost Moderna stáhla z oběhu 765 000 dávek vakcíny proti covidu-19 z jedné šarže vyrobené ve Španělsku. Důvodem byl nález komára v jedné lahvičce, kterou chtěli použít k očkování ve městě Málaga.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací látka od Moderny. Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom v pondělí deník El País. Podle něj se stažení vakcín týkalo dávek zaslaných v lednu také do Polska, Portugalska, Norska a Švédska.

Vakcíny, které musely být staženy, pocházely z jedné šarže plněné v obci San Sebastián de los Reyes u Madridu. Tam španělská farmaceutická firma ROVI plní lahvičky s přípravkem, jehož účinná látka se vyrábí ve švýcarské Basileji.

Stažení jedné šarže vakcín oznámila v pátek španělská léková agentura, která jako důvod bez bližších podrobností uvedla „cizí těleso“ v jedné lahvičce. Totéž sdělily v prohlášení i firmy Moderna a ROVI, které rovněž uvedly, že případ vyšetřují. Dodaly, že ona lahvička byla otevřena v očkovacím centru v jihošpanělské Málaze, ale její obsah nebyl nikomu aplikován.

Norské úřady byly podle deníku El País konkrétnější. „Předběžný závěr firmy Moderna je, že cizí tělísko byl malý hmyz, komár, který se dostal do lahvičky při výrobě a jehož neodhalila rutinní kontrola,“ uvedl norský zdravotnický úřad FHI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám