Hlavní obsah

V islandském muzeu vystavují samčí reprodukční orgány

– HUSAVIK

Sigurdur Hjartarson postrádá ve svém muzeu lidský penis. Nemusí mít ale obavy, čtyři muži mu již slíbili, že po své smrti mu věnují svoje. Hjartarson je zakladatel a majitel Islandského muzea penisů, které nabízí návštěvníkům z celého světa důvěrný pohled na nejdelší i nejkratší samčí reprodukční orgán.

Foto: Bob Strong , Reuters

Sigurdur Hjartarson, majitel muzea, u sloního penisu.

Článek

Jeho kolekce, kterou začal sbírat v roce 1974, má nyní 261 dobře zachovaných exponátů 90 různých živočišných druhů. Jako první získal penis býka, uvedla agentura Reuters.

Největší je velrybí

Největší penis, jaký je tady představen, patří velrybě; váží 70 kilogramů a je dlouhý 1,7 metru. Nejmenší je naopak pohlavní ústrojí křečka, které má sotva dva milimetry a je třeba se na ně dívat zvětšovacím sklem.

Jeden z druhů, který tady evidentně není zastoupen, je homo sapiens. To ale může být brzo napraveno, protože svůj pohlavní úd chtějí po své smrti muzeu věnovat jeden Němec, Američan, Islanďan a Brit. Potvrzuje to listina vystavená v jedné vitríně.

Hjartarson řekl, že islandský dárce, třiadevadesátiletý muž, byl v mládí sukničkář, který si myslel, že bude-li jeho penis v muzejní sbírce, zajistí mu to věčnou slávu. Kvůli své ješitnosti ale začal později váhat. "Uvědomil si, že jeho penis se s věkem scvrkává, a začal se bát, že už by potom nebyl vhodným exponátem," řekl Hjartarson.

Muzeum přestěhovali z Reykjavíku

Muzeum, které bylo původně otevřeno v Reykjavíku v roce 1997, bylo přestěhováno do klidnější rybářské obce Husavi, asi 480 kilometrů severovýchodně od hlavního města.

U vchodu do budovy stojí vysoký hnědý falus a nad branou je znak ve tvaru penisu. Muzeum je otevřeno od května do září. "Každým rokem počet jeho návštěvníků roste; 60 procent z nich tvoří ženy," říká Hjartarson a dodává, že loni do muzea zavítalo 6000 lidí.

Exponáty jsou dary rybářů, biologů a lovců

Exponáty, které muzeu darovali rybáři, lovci a biologové, jsou umístěny ve skleněných nádobách naplněných formaldehydem nebo jsou vysušené a pověšené na zdi. Člověk má dojem, že je buď ve vědecké laboratoři, nebo v nějaké místnosti s trofejemi.

Hjartarson zaplatil pouze za jeden exemplář, a to za téměř metr dlouhý penis slona, který je vycpaný a stojí na dřevěné desce v sekci zahraničních exponátů. Hjartarson začal sbírat penisy před 24 lety, když pracoval jako školní správce. Jeho snem bylo řídit muzeum penisů.

"Byl to prostě koníček," řekl a dodal, že sbírku měl nejprve ve svém úřadě, než bylo zřízeno muzeum.

Část expozice je jen pro toho, kdo chce

"Před nějakou dobou tady byly dvě starší Němky a ty mě po zhlédnutí exponátů vyplísnily, že tady vystavuji skupinku figurín v pozicích z Kámasútry. Proto jsem je přikryl," řekl Hjartarson a zvedl černé sukno přikrývající skřínku se skleněným víkem nazvanou Erotica. "Takhle se na to může podívat jen ten, kdo chce."

Hjartarson má k choulostivým exponátům srdečný vztah. Jeho kolekci prý může ocenit jen člověk, který má smysl pro humor a nechybí mu inteligence. "Doufám, že návštěvníci budou opouštět muzeum v lepší náladě, než v jaké sem přišli," dodal optimisticky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám