Hlavní obsah

V Egyptě objevili zřejmě nejstarší velkovýrobnu piva na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší velkovýrobnu piva na světě možná objevili američtí a egyptští vědci ve známé archeologické lokalitě Abydos v Egyptě. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na šéfa egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafu Vazírího.

Foto: Profimedia.cz

Archeologové na místě našli osm obřích výrobních jednotek.

Článek

Podle Vazírího pochází pivovar z doby krále Narmera, který je známý sjednocením Egypta na počátku raně dynastické doby (3150-2686 př. n. l.). Nalezen byl v pohřební lokalitě v Abydos, jež se rozkládá v poušti, asi 450 kilometrů jižně od metropole Káhiry.

Archeologové na místě našli osm obřích „výrobních jednotek”, z nichž každá je 20 metrů dlouhá a 2,5 metru široká. V každé z těchto jednotek bylo ve dvou řadách asi 40 velkých keramických mis. Ty se při výrobě piva užívaly k ohřívání směsi obilí a vody, prohlásil Vazírí.

Archeologové v Egyptě našli mumie se zlatými jazyky

Věda a školy

Pivovar byl v této oblasti vybudován proto, aby poskytoval pivo na obětní rituály. O užívání piva při obětních rituálech starých Egypťanů našli archeologové důkazy již dříve, řekl jeden z vedoucích archeologického výzkumu Matthew Adams z Newyorské univerzity. Podle Adamse se v Abydosu mohlo „naráz” vyrábět 22 400 litrů piva.

Zpravodajský server BBC News v roce 2018 napsal, že zřejmě nejstarší pivovar na světě se zbytkem 13 tisíc let starého piva objevili vědci v prehistorické jeskyni v Izraeli poblíž města Haifa při průzkumu pohřebiště polokočovných lovců a sběračů z doby kamenné.

Reklama

Výběr článků

Načítám