Hlavní obsah

V Egyptě nalezli vzácné pohřebiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAKKÁRA

Francouzští a egyptští archeologové odkryli jižně od Káhiry rozsáhlé podzemní pohřebiště, v němž nalezli více než padesát mumií ve velmi dobrém stavu. Pocházejí z 1. tisíciletí před naším letopočtem a podle francouzského egyptologa Guye Lecuyota je alespoň jedna z nich ve výjimečně skvělém stavu.

Foto: Michaela Rozšafná

Květinový den představí vedle květinových dekorací také ukázky stolování pro slavnostní příležitosti.

Článek

Většina mumií byla zabalena do plátěné tkaniny. Archeologové je našli v zapečetěných kamenných a dřevěných sarkofázích poblíž Sakkáry a nedalekého Memfisu.

Ředitel egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás sdělil, že zdejší pohřebiště je labyrint podzemích šachet a chodeb, které využívali panovníci od 26. dynastie po vládce z ptolemaiovského období. Poslední z nich byla Kleopatra, které zemřela 30 let před naším letopočtem.

Mumie kladli na sebe

"Mumie v nich leží napravo, nalevo, všude, kam se podíváte. Když přišli pohřbívat někoho dalšího, neměli už místo, tak rakve ukládali do výklenků ve zdech, hloubili další šachtu nebo prostě kladli mumii na mumii," řekl Havás.

Ne všechny sarkofágy už jsou otevřeny a Lecuyot doufá, že v nich budou mumie ve stejně dobrém stavu jako ta z ptolemaiovského období. "Umožní nám to lépe pochopit ptolemaiovskou civilizaci," řekl a ujistil, že vzácné místo nebude zpřístupněno veřejnosti.

"Ještě nikdy jsem neviděl mumii z této doby v tak výborném stavu. Plátno ji zakrývalo velmi půvabně," sdělil Havás. V záhybech textilie prý bylo uloženo množství amuletů z období, kdy Egyptu vládli řečtí králové.

"K podobným objevům dochází dvakrát či třikrát za století," prohlásil Jean Pierre Adam, odborník, který bádal v Sakkáře. "Zajímavé je, že jsou tu velmi blízko oblasti, které již byly v minulosti prozkoumávány, ovšem kromě těchto hrobů, ty zůstaly netknuté," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám