Hlavní obsah

V děčínské zoo se narodilo mládě rysa ostrovida

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Děčínská zoo je letos plná mláďat. Nejnovějším přírůstkem je roztomilé kotě, které se tamním rysům ostrovidům narodilo v květnu. Šest týdnů staré mládě samice dlouho držela v porodní boudě, v posledním týdnu už se ale kotě vydalo na první nesmělé prohlídky okolí.

Foto: Zoo Děčín

Rysí mládě se pomalu osměluje a začíná zkoumat své okolí.

Článek

Zoologická zahrada na severu Čech obnovila chov rysů ostrovidů v roce 2016. První pokus o spáření dvou zvířat nedopadl dobře – ze samice dovezené z Nizozemska se ve skutečnosti vyklubal samec.

I když to zní neuvěřitelně, určení pohlaví u rysů je obtížné a u mláďat může dojít k záměně. Šestiletý sameček z liberecké zoo si tak musel na svou samici počkat. Nakonec však k němu dorazila ještě tentýž rok ze zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou.

Loni rysí pár odchoval 3 mláďata, letos se narodilo další kotě. „Samice ho dlouhou dobu schovávala v porodní boudě a až v posledním týdnu začali ošetřovatelé pozorovat, že se mládě osměluje, vychází ven a začíná zkoumat okolí svět. Jeho pohlaví prozatím neznáme,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Zoo v Liberci jako první na světě odchovala mládě orla ze zamraženého spermatu

Věda a školy

Rys ostrovid (Lynx lynx) je největší evropskou kočkovitou šelmou. Dorůstá délky až 148 centimetrů a výšky v kohoutku až 75 centimetrů. Kromě charakteristického zbarvení jsou jasným poznávacím znakem prodloužené lícní chlupy, které utváří licousy.

Na řadě míst byl téměř vyhuben a patří mezi silné ohrožené a přísně chráněné druhy. V Česku nyní žije pouze několik malých populací, v roce 2015 se počet rysů odhadoval na zhruba stovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám