Hlavní obsah

V Dánsku stěhovali populární historický maják

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maják Rubjerg Knude je oblíbenou turistickou destinací ležící na severním pobřeží Jutského poloostrova. Historickou stavbu však už několik let ohrožovala rychle postupující eroze pobřeží, a proto se úřady rozhodly maják posunout. Náročné stěhování proběhlo v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Dánsku přesunuli maják víc do vnitrozemíVideo: Reuters

 
Článek

Na pobřeží u města Hjørring stojí 25 metrů vysoký maják od roku 1899. Silné západní větry však postupně proměňují písečné pobřeží a majáku hrozil zánik.

Před 120 lety byl maják postaven ve výšce 60 metrů nad mořem na vrcholu útesu. V roce 1968 však už přes nánosy písku nebyl maják z moře viditelný a později byly zasypány pískem i domy postavené v okolí majáku. Pobřežní linie se navíc dostala téměř až k majáku a hrozilo, že stavba se nejpozději do roku 2023 zřítí do moře.

Původní plán byl budovu z bezpečnostních důvodů zbourat, avšak letos byl plán změněn. Úřady se rozhodly 720 tun vážící maják nadzvednout a posunout o zhruba 70 metrů.

Přesouvání majáku začalo v úterý ráno a trvalo až do pozdního odpoledne. „Nemohli jsme jet rychleji než 12 metrů za hodinu, protože bylo potřeba neustále kalibrovat hydrauliku,“ uvedla pro BBC Mette Ringová z místní samosprávy.

Operace stála 5 milionů dánských korun (zhruba 17 milionů korun českých) a naplánovat ji trvalo deset týdnů. Posunutí majáku o 70 metrů nyní památce, kterou ročně navštíví 250 tisíc lidí, dá dalších 40 let života. Nové okolí majáku bude navíc zpevněno betonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám