Hlavní obsah

V čínské vesnici si rozdělili zeď z peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvoumetrovou zeď bankovek v celkové hodnotě 13 miliónů jüanů (asi 43 miliónů Kč) si rozdělili obyvatelé jedné vesnice v čínské provincii S'-čchuan. Peníze dostali jako výplatu ročních bonusů z místního zemědělského družstva. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Obyvatelé čínské vesnice se dívají na vyskládané svazky bankovek.

Článek

Peníze do vesnice Ťien-še na jihozápadě provincie S'-čchuan dopravili vojáci v koších. Vyskládali je do dva metry vysoké zdi a důkladně je střežili, než se je všechny během dvou dní podařilo vyplatit oprávněným příjemcům.

Vesničan Jang Chuaj, který dostal 200 tisíc jüanů, uvedl, že je místním zvykem rozdávat dividendy v hotovosti od roku 2010. Vesnice Ťien-še provozuje výnosné zemědělské družstvo a  investovala například do malých vodních elektráren. Přímými podílníky je 340 ze 438 místních domácností, podíl na zisku ale dostávají i vesničané, kteří nejsou do činnosti družstva přímo zapojeni.

Foto: A.j. Sisco, Reuters

Rozdělit peníze trvalo dva dny

V době, kdy byly peníze vyskládány venku, se u nich lidé zastavovali, aby se u nich vyfotili, a někteří na nich dokonce zkoušeli spát. „Měl jsem osm miliónů jüanů jako matraci a 4,2 miliónu jako polštář,“ svěřil se jeden ze strážců. „Ale nebylo pohodlné spát na tolika penězích. Byly moc tvrdé,“ dodal.

Vesničan Ťin Ou, který dostal 300 tisíc jüanů, si stěžoval, že přepočítat je mu trvalo tak dlouho, že „skoro ztratil sílu a cit v rukou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám