Hlavní obsah

V Číně žije skupina podivných postižených hobitů

Novinky, Jakub Kynčl
Peking

V odlehlých horských oblastech sečuánských hor je vesnice, ve které žijí lidé podobní hobitům. Měří méně než jeden metr a je jich několik desítek. Za jejich nevelký vzrůst může záhadná nemoc, kterou se vědcům zatím nepodařilo rozluštit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V čínských horách žijí "hobiti" se záhadnou nemocíVideo: Reuters

 
Článek

Skupina lidí se narodila mezi lety 1930-1940. Ve věku sedmi až osmi let všichni dostali tajemné onemocnění kostí a přestali růst. Kromě malé výšky však stále trpí bolestmi, které mohou být zcela utišeny pouze prášky. Tím, že trpí všichni stejně, se jim však prý daří překonávat těžký úděl lépe.

Osm z nich nemá rodiny, které by se o ně staraly, a tak v současné době žijí v pečovatelském domě, který nechala vesnice postavit speciálně pro ně. Přestože neměří ani metr a pohybují se jen s velkými obtížemi, tak tvrdí, že jejich život je sice tvrdý, ale šťastný.

"Jsme velmi malí a postižení. Dříve nás bylo 50, ale už 30 nás zemřelo. Nevíme, co to způsobilo, netušíme jestli bylo něco s vodou či zda za to mohly okolní podmínky. Zkrátka nikdo nevíme, co se stalo špatně. A neví to nikdo," uvedl 79letý Čchen Kuang-ming.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám