Hlavní obsah

V Číně zavřeli muzeum, většina historických exponátů byly padělky

Ťi-čou

Muzeum v severočínské provincii Che-pej bylo nuceno zavřít, když většina předmětů z jeho sbírky čítající 40 000 údajných historických památek byla označena za padělky. Informoval o tom ve středu list The Daily Telegraph.

Foto: Weibo

Jeden z exponátů v muzeu Ťi-pao-čaj

Článek

Muzeum Ťi-pao-čaj, které bylo za 60 miliónů jüanů (193 miliónů Kč) vybudováno ve městě Ťi-čou, zahájilo provoz v roce 2010. Jeho 12 výstavních sálů bylo údajně napěchováno unikátními historickými poklady. Rozsáhlá muzeální sbírka se ale zdá být téměř celá podvrhem.

V pondělí byla pokladna muzea uzavřena s tím, že řada vystavených objektů byly ve skutečnosti předměty koupené za cenu od 100 do 2000 jüanů (od 320 do 6440 Kč). K odhalení skandálu přispěl značnou měrou čínský spisovatel Ma Po-jung, který si při návštěvě muzea tento měsíc všiml četných nesrovnalostí a umístil svá zjištění na internet.

Muzeum nemá řádné povolení

Mezi nejnápadnější chyby patřily artefakty s nápisy, které měly dokazovat jejich stáří přesahující 4000 let. Podle zprávy v listu Shanghai Daily ale nápisy obsahovaly zjednodušené čínské znaky, které se začaly v širší míře používat až ve 20. století.

Kolekce zahrnovala také vázu "z dynastie Tchang" z takzvaného pětibarevného porcelánu, ačkoli tato technika byla vynalezena až o několik set let později za dynastie Ming.

Hlavní poradce muzea Wej Jing-ťün přiznal, že muzeum nemá řádné povolení k provozu. Prohlásil nicméně, že je "poměrně pozitivní", že přinejmenším u 80 ze 40 000 předmětů v jeho sbírkách byla potvrzena jejich pravost.

Zástupce kurátora muzea Šao Pao-ming vyjádřil přesvědčení, že "minimálně polovina exponátů" je autentická.

Lidé se posmívají

Odhalení vyvolalo znechucené a posměšné reakce na internetu. Jeden z diskutérů na mikroblogu Weibo vyzval místní úřady, aby muzeum znovu otevřely a přejmenovaly ho na "Největší čínské muzeum padělků". "Když nemůžete být nejlepší, proč tedy nebýt nejhorší?" uvedl přispěvatel.

Čínská muzea nyní zažívají bezprecedentní rozmach. Jen v roce 2011 bylo podle vládních údajů otevřeno téměř 400 nových muzeí. Falešné exponáty jsou ale přetrvávajícím problémem. Podle zpráv čínských státních médií je až 80 procent fosilií v čínských muzeích nepravých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám