Hlavní obsah

V Číně vyrostla desetikilová houba s kloboukem velkým jako deštník

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pao-šan

Houbu rekordních rozměrů mohli před nedávnem vidět návštěvníci květinového veletrhu v čínském Pao-šanu na jihozápadě země. Jedním z vystavovaných exponátů byla lesklokorka lesklá vážící 10 kilogramů, jejíž klobouk měl průměr 105 centimetrů, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní houba váží 10 kilogramů a klobouk má průměr 105 centimetrůVideo: Reuters

 
Článek

Majitelem obří houby je prodejce léčiv Chu Čang, který ji koupil od bylinkářky v tamních horách. Na veletrh ji přinesl v naději, že mu přinese štěstí. „Viděl jsem spoustu hub jako je tato, ale poprvé v životě vidím takhle velikou,“ dodal.

Experti se domnívají, že vystavená houba pochází z umělé kultivace. Běžně mívá totiž plodnice průměr kolem 30 centimetrů. Její původ však potvrdí až chromatografické testy.

Lesklokorka se hojně využívá už zhruba 2000 let v tradiční čínské medicíně na řadu různých onemocnění a chorob. Mnoho studií prokázalo například její účinnost při léčbě žloutenky. V Japonsku se používá v alternativní medicíně jako prevence nádorových onemocnění a rovněž i při jejich léčbě. V Asii je proto tradičně ceněným zbožím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám