Hlavní obsah

V Číně objevili závrt, na jehož dně roste izolovaný les. Může skrývat nové druhy

Unikátní objev se povedl čínským vědcům v provincii Kuang-si. Nalezli obří, zhruba 190 metrů hluboký závrt. V krasové oblasti by na tom nebylo nic divného, tento závrt v sobě však ukrývá les, kde může žít a růst řada nových druhů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně objevili skrytou roklinu s lesem Video: Reuters

 
Článek

Oblast Kuang-si je známá svými mimořádnými krasovými jevy, ať už jde o jeskyně, propasti či právě závrty. Tak se nazývají jámy způsobené propadem země či korozí (rozpouštěním) hornin.

Nově objevený obří závrt v blízkosti vesnice Pching’e je 192 metrů hluboký, na délku měří 304 metrů a na šířku 149 metrů. Z toho pohledu by se mohlo jednat už o takzvanou uvalu, tedy krasové údolí vzniklé většinou spojením několika závrtů.

Skupina čínských speleologů se dostala na dno závrtu po několika hodinách cesty a na dně kromě řeky nalezla tři jeskynní vchody. Nejzajímavějším objevem je to, že na dně závrtu roste, slovy jeskyňářů, „zachovalý primitivní les“.

V závrtu objevili podivné krápníky

Domácí

Vedoucí výpravy Čchen Li-sin uvedl, že většina porostu dosahuje většinou výšky ramen, v závrtu se nicméně najdou i stromoví velikáni, kteří dosahují výšky okolo čtyřiceti metrů.

Unikátní ekosystém izolovaný od okolí vzbuzuje ve vědcích naděje, že by mohl skrývat nové druhy. „Nebyl bych překvapen, kdybychom tu nalezli druhy, které dosud věda nepopsala,“ uvedl Li-sin. To se týká jak jeskyní, jejichž vchody vědci objevili, tak lesa, který v závrtu roste.

Reklama

Výběr článků

Načítám