Hlavní obsah

V centru Prahy mohou lidé vyzkoušet chůzi po „bosém chodníku”

Praha

V centru Prahy si mohou lidé vyzkoušet chůzi po takzvaném bosém chodníku. Zážitkovou stezku z přírodních materiálů najdou v parku Maxe van der Stoela na pomezí Hradčan a Střešovic. Podobných projektů je v Česku několik, nejbližší třeba v pražském Hloubětíně nebo v Říčanech.

Foto: ČTK

V Praze u Hradčan mohou lidé vyzkoušet chůzi po bosém chodníku

Článek

Zhruba desetimetrová stezka je umístěna v klidnější části parku. Skládá se z několika polí a má hladké obrubníky z oloupaných kmenů. Návštěvníci se prochází po oblázcích, odštěpcích dřeva, písku, zapuštěných špalících nebo smrkových šiškách a překonávají různé nerovnosti a výškové rozdíly. Bosým nohám tak dopřejí rozličnou škálu hmatových vjemů.

Foto: ČTK

Procházet se můžete po oblázcích, odštěpcích dřeva, písku a také po šiškách

"Bosá chůze má stimulační efekt, který působí na akupresurní body a mimo jiné podporuje vývoj nožní klenby. Jde o opravdu velmi příjemný zážitek," řekl David Mrhač ze spolku Bosá turistika.

Podobný zážitek lze vyzkoušet třeba na kilometrové pěšině v Orlíku nad Vltavou nebo na kratších stezkách ve Starých Hamrech, Nových Hradech, Opavě a v Prachaticích.

Foto: ČTK

Lidé si mohou vyzkoušet chůzi po bosém chodníku

Park Maxe van der Stoela leží na křižovatce ulic Patočkova, Myslbekova a Střešovická a zabírá plochu o rozloze 2,5 hektaru. Otevřel se loni a vznikl v rámci stavby tunelového komplexu Blanka. Kromě zážitkové pěšiny v něm lidé najdou herní prvky a lavičky. Na potoku Brusnice je rybníček se stavidly a vodním mlýnkem.

Foto: ČTK

Lidé si mohou vyzkoušet chůzi po bosém chodníku

Reklama

Výběr článků

Načítám