Hlavní obsah

V Bruselu běhali kolem čurajícího chlapečka oblečeného v Zátopkově dresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři tisíce lidí běžely ve čtvrtek 26. prosince v Bruselu v charitativním závodu na počest slavného českého běžce Emila Zátopka. A do dresu slavného českého rodáka se v tento den oblékl i populární bruselský čůrající chlapeček. Bylo to vůbec poprvé, kdy měl slavný Manneken Pis na sobě český obleček.

Foto: Kneřová Belgii/Dagmar v ČR Velvyslanectví, ČTK

Červený atletický dres Emila Zátopka si do chladného bruselského odpoledne 26. prosince 2019 oblékla slavná socha čůrajícího chlapečka. Před zraky stovek místních obyvatel i turistů se ve dlouholeté tradici jeho převleků poprvé dostalo na úbor z Česka.

Článek

Dres s číslem 903, který soška dostala, připomíná Zátopkovy výkony na olympiádě v Helsinkách v roce 1952, kde český fenomén získal tři zlaté medaile.

Pro Belgičany je však patrně památnější událostí jeho výkon z bruselského stadionu, kde před 65 lety jako první člověk v historii zaběhl desetikilometrovou trať pod 29 minut.

Ve čtvrtek ve 20 hodin odstartoval v Bruselu jubilejní desátý ročník charitativního běhu pořádaný na počest slavného českého běžce a organizovaný belgickým atletickým časopisem, který nese jméno českého rodáka přímo ve svém názvu - Zatopek magazine. Do akce se zapojily tři tisíce lidí.

Za každého běžícího pořadatelé dávají jedno euro na boj s chudobou. Běžci si mohli vybrat mezi 8 a 4kilometrovou tratí a jako každý rok celý běh absolvovali s červenou vánoční čepicí na hlavě. I proto ji měla na sobě také slavná bruselská socha v Zátopkově dresu, u které se také řada účastníků zastavila.

Nový obleček je vždy mimořádnou událostí

Přibližně 60 centimetrů vysoká bronzová soška, v originále zvaná Manneken Pis, čůrá do fontány v centru Bruselu již 400 let. Během této doby již vystřídala více než tisíc kostýmů, o jejichž oblékání rozhoduje Řád přátel čůrajícího chlapečka.

Vltavu rozzářily stovky lampionů s dětskými přáními

Domácí

„Pro občany Bruselu se vždy jedná o mimořádnou událost a tomu přes mrazivé počasí odpovídala i atmosféra,“ řekla česká konzulka Sandra Miholová, která se společně se zástupci bruselské radnice slavnosti zúčastnila.

Český atletický úbor sestávající z červeného trikotu a bílých trenek zamíří z jednoho z turisticky nejnavštěvovanějších míst belgické metropole do muzea chlapečkových převleků. Mezi nimi je řada lidových krojů včetně třeba slovenského, ale například i kostým Elvise Presleyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám