Hlavní obsah

V Bratislavě po 433 letech opět korunovali Rudolfa II.

BRATISLAVA

V Bratislavě se v sobotu vrátil čas do roku 1572. Do Dómu sv. Martina podobně jako před 433 lety vstoupil Rudolf II., aby zde byl korunován za uherského panovníka. Historická rekonstrukce korunovace, jejíž součástí byla i královská hostina či rytířský turnaj, přilákala do ulic starého města tisíce Bratislavanů a domácích i zahraničních turistů.

Článek

"Tato myšlenka se mi zamlouvá. Je to dobré zejména pro mladé lidi, které příliš nebaví učit se historii z knížek. Když nyní vidí celou tu parádu na vlastní oči, možná se budou i sami pídit po dalších informacích o Rudolfovi II. a o době, v níž žil," řekl pětašedesátiletý důchodce z bratislavské čtvrti Ružinov.

Postavu Rudolfa II. si během dnešní korunovace zahrál slovenský herec Ady Hajdu. Oděn v červeném plášti a s korunou na hlavě netajil sympatie vůči někdejšímu mocnáři. Uvědomuje si sice, že Rudolf II. jako politik za mnoho nestál, ale obdivuje jej za jeho podporu umění a vědě. "Škoda jen, že nezůstal v Bratislavě, ale v Praze. Možná by centrem umění pak nebyla Praha, ale naše hlavní město," pousmál se Hajdu.

Po korunovaci zamířil do města, aby pozdravil své poddané. Dav mu nadšeně mával, až na ojedinělý výkřik: "Smrt monarchii". Ukázalo se však, že Rudolfovým odpůrcem byl jeden z kamarádů Hajdu, který jej chtěl pouze přátelsky popíchnout. Ve městě pak propukla i pravá královská hostina a víno teklo přímo z jedné z fontán.

Letos se korunovační slavnosti konaly v Bratislavě již potřetí. Loni byla korunována Marie Španělská, rok předtím Maxmilian II. Celkově bylo v Bratislavě korunováno deset králů, jedna královna a osm manželek králů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám