Hlavní obsah

V Bratislavě mají hotel pro hmyz

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hotel pro hmyz zní možná jako nesmysl, v Bratislavě ale jeden opravdu mají. Je určený pro samotářsky žijící hmyz, který nepatří do žádného roje, a může sloužit například jako úkryt na zimu. Vosy, včely nebo třeba čmeláci si do něj cestu hledají sami.

BEZ KOMENTÁŘE: Bratislavský hotel pro hmyzVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

Autorem myšlenky hotelu pro hmyz je organizace Greenpeace. Hotel se snaží napodobit přírodní prostředí a tím nalákat hmyz. Uvnitř jsou cihly a tvárnice, do nichž jsou navrtány díry různých velikostí, dřevo, různě dlouhé bambusové hůlky, hodně suchého listí, kaštanů, ořechů, mechu a kůry.

„Je tam materiál, který jsme posbírali v okolí a má co nejlépe simulovat to, co hmyz v přírodě vyhledává,“ vysvětlil Novinkám Michal Štassel, který se stará o mobilní zahradu v bratislavském Starém Městě. „Cílem projektu je, aby se hmyz nenastěhoval tam, kde ho nechceme mít,“ dodala dobrovolnice Greenpeace Alexandra Smolinská.

Na otázku, jak se hmyz dá do hotelu přilákat, Štassel řekl, že vše nechávají na přírodě. „Forma hmyzího hotelu má zabezpečit, že si ho hmyz najde sám,“ dodal.

Šestiúhelníkový tvar jednotlivých částí hotelu připomíná včelí plást. Mobilní zahrada s hmyzím hotelem je umístěna na Sasinkové ulici na nevyužívaném soukromém pozemku.

„Máme dohodu s majitelem, že dokud pozemek neprodá nebo ho nebude jinak využívat, můžeme zde působit. Mobilní zahrada pomáhá k nastartování komunitního života lidí žijících v okolí, aby trochu opustili své byty, aby si vytvořili vztah k něčemu, co mohou sdílet se svými spoluobčany,“ vysvětluje mladý aktivista.

Zahrada se nazývá mobilní, protože vše se zde pěstuje v boxech postavených na paletách, ve fóliovnících z lehkých, rozebíratelných a dřevěných dílců nebo jen tak v květináčích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám