Hlavní obsah

V Blatničce se rodí samí kluci

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Hotová populační záhada obestírá malou slováckou obec Blatnička na Hodonínsku. Už více než tři roky se tam rodí samí kluci. "Dřív to bývalo vždy půl napůl, třeba tři kluci a dvě holky, ale to, co se děje teď, nikdo nechápe. Opravdu si to neumíme rozumně vysvětlit," krčí rameny starostka Jarmila Hrušková.

Foto: Petr Skála

Gastronomická akce o nejlepší knedlík se pečlivě připravuje. Tady se například díváte na tiskovou zprávu vydanou před soutěží

Článek

V Blatničce, malé obci se 450 obyvateli, se za poslední tři roky narodilo jedenáct chlapců. I první letošní novorozenec je opět mužského pohlaví a brzy k němu asi přibudou další.

"Přivést dítě na svět se u nás chystají ještě v lednu dvě další maminky. V obou případech to má být opět kluk. Děvčátko se nám tu naposledy narodilo v roce 1999," kroutí hlavou nad záznamy v úředních knihách pracovnice obecního úřadu Božena Chabičová.

Statistici žasnou

V úžasu zůstávají i statistici. "Samí kluci? To je hodně divné. V posledních letech se obecně rodí přibližně 51 kluků na 49 dívek. I když je Blatnička malý statistický vzorek, měly by i v ní tyto zákonitosti fungovat. Je to neuvěřitelná náhoda," diví se Soňa Vařeková ze zlínského pracoviště Českého statistického úřadu. "S takovým krajním případem jsem se ještě nesetkala," dodává.

Turistická atrakce

V Blatničce si tak nyní z legrace pohrávají s myšlenkou, že by z abnormální populační křivky mohli udělat turistické lákadlo. "Že bychom si tu zřídili hotel a nabízeli ho ke zplození potomka rodičům, kteří po klukovi marně touží? Dobrý nápad. Jestli ten vývoj bude pokračovat dál, rozhodně to zvážíme," dodala se smíchem Jarmila Hrušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám