Hlavní obsah

V Austrálii padaly kroupy velikosti tenisáku a zranily kočku

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Městečko Springfield Lakes nedaleko australského Brisbane zažilo minulou sobotu pořádné krupobití. Obyvatelé se museli urychleně schovat před kroupami, z nich většina dosahovala velikosti tenisových míčků. Ty největší podle jednoho ze svědků dokonce velikosti míčku kriketového (je o centimetr v průměru větší).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kroupy velké jako tenisáky napáchaly v Austrálii škodu za 60 milionů dolarůVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Alex Finlayson byl právě se svým synem na zahradě, když krupobití začalo. To jim rozbilo okna, udělalo díry do střechy a poranilo kočku. Vše ale mohlo dopadnout podstatně hůř.

„První kroupa přiletěla v podstatě odnikud a velmi těsně minula mého syna,“ uvedl Finlayson. Muž na nic nečekal, popadl chlapce a oba se běželi schovat pod střechu. Finlayson pak vytáhl mobil, aby mohl nevídané krupobití zdokumentovat.

„Největší kroupa, která se mi dostala do ruky, měla velikost kriketového míčku, průměrně byly velikosti tenisáku,“ uvedl Finlayson příměr, který se používá v Austrálii poměrně často.

V Austrálii padaly kroupy o velikosti kriketových míčků

Koktejl

Kromě škody na majetku si rodina připsala i jedno zranění. To utrpěla jejich kočka Sally, která se pokoušela před kroupami schovat v okapu. Krupy jí však poranily packu, naštěstí nikoliv vážně a Sally je po návštěvě veterináře již opět s rodinou.

Sobotní rozsáhlá bouře byla v oblasti Sunshine Coast severně od Brisbane jednou z největších za poslední roky. Celkem zanechala bez proudu na 95 tisíc domácností. Z toho 15 tisíc domácností hlásí významné škody na svých domech. Celkové škody jsou odhadovány na 60 milionů australských dolarů (zhruba 985 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám