Hlavní obsah

V Anglii budou dražit kus dortu z roku 1871

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ukrojený kousek dortu z kontroverzní svatby členky britské královské rodiny byl dán do dražby na veletrhu starožitností v anglickém Birminghamu. Dortík byl údajně servírován v roce 1871 na svatební hostině princezny Louisy, čtvrté dcery královny Viktorie, s markýzem z Lorne.

Foto: Profimedia.cz

Dort pochází z éry vlády královny Viktorie, konzumovali ho na svatbě její dcery Louisy.

Článek

Svatba způsobila ve své době skandál, protože manžel princezny Louisy nepocházel, jak bylo tehdy obvyklé, z královské krve, nýbrž byl jen "obyčejný" šlechtic.

Vyvolávací cena netradiční památky, pocházející ze soukromé sbírky obchodníka se starožitnostmi Johna Shepherda, činila 145 liber (asi 4400 korun).

"Mám rád neobvyklé předměty s vlastní historií. Tento dort zřejmě schraňovala sama královská rodina," prohlásil o pozoruhodné memorabilii Shepherd.

Plátek cukroví má v průměru asi 2,5 centimetru a jeho poškození brání obal z pergamenového papíru. Byl původně součástí obrovského, asi 1,5 metru vysokého dortu, který vážil přes sto kilogramů a jehož příprava zabrala tři měsíce.

I když jde o sladkost, organizátoři aukce výslovně nedoporučují budoucímu majiteli, aby dortík vzhledem k jeho tvrdosti zkoušel ochutnat. "Varujeme je, aby 138 let starý kousek dortu rozhodně nejedli," řekla agentuře AP mluvčí birminghamského veletrhu Amy Kiernanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám