Hlavní obsah

Už nás s tím Drákulou neotravujte, žádá turisty kostel v Anglii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když psal Bram Stoker v 19. století román Drákula, nechal se inspirovat anglickým městem Whitby, kde se část příběhu slavného díla rovněž odehrává. Díky tomu dnes město vyhledává množství turistů, řada z nich si však patrně neuvědomuje, že hrabě Drákula je fiktivní postavou. A zdejšímu kostelu už po dotazech turistů přetekla trpělivost, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Panny Marie ve městě Whitby.

Článek

„Prosím, neptejte se zaměstnanců, kde je Drákulův hrob. Žádný neexistuje,” píše se na ceduli na dveřích kostela Panny Marie ve městě v anglickém hrabství Severní Yorkshire.

Ta zřejmě reaguje na množství návštěvníků, kteří se domnívají, že je zde Drákula pohřbený, neboť právě u města Whitby se loď, na které v příběhu Stokera plul, dostala do potíží.

Turistům však uniká jeden detail – ačkoliv byl protagonista slavného románu inspirován skutečným valašským knížetem Vladem III. Draculou, jedná se o fiktivní postavu.

Stoker město Whitby navštívil v roce 1890 a zdejší ponurá atmosféra ho měla pohltit natolik, že jej následně zmínil i ve slavném Drákulovi.

Daily Mail ovšem uvádí, že u kostela Panny Marie se přece jenom hrob jednoho protagonisty z knihy nachází – jistého pana Swalese. Stoker si měl při své návštěvě jeho jméno poznamenat a následně z něj v románu udělal první oběť Drákuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám