Hlavní obsah

USA vyvíjejí nové letadlo - plave, létá, bojuje

Novinky, Popular Science

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si letadlo, které se vynoří z moře, tryskovou rychlostí odletí na pevninu, zde zničí nepřátelský cíl a zase se zanoří zpět do vody. To není výmysl z vědecko fantastických knih, ale skutečnost. Lockheed Martin takové letadlo s názvem Cormorant již vyvíjí.

Článek

Skunk Works, výzkumný tým Lockheed Martin, dokázal v minulosti uvést do života již několik bojových ikon - U-2 či Blackbird. Nyní se snaží překročit další téměř neskutečnou mez. Letadlo začíná a končí svou misi 50 m pod hladinou moře. Cormorant je radarem nezachytitelné, tryskově poháněné autonomní letadlo, které může být osazeno pozorovacím zařízením či zbraní krátkého doletu.

Startuje z ponorky

Zásadní ve vývoji Cormorantu byla možnost využití současných ponorek typu USS Ohio. Ty mají velká sila pro vypouštění jaderných hlavic, které musely být po ukončení studené války dle dohody zničeny. Nyní brázdí s prázdnými trubicemi moře a právě tyto prostory by mohl nový stroj využít. Úkol to však není vůbec snadný. Trubka je sice dlouhá jako střední nákladní automobil, ale o průměru jen dvou metrů. Tam se vejde jen velmi malé letadlo, takže tento prostorový problém museli konstruktéři překonat.

Voda mu neublíží

Cormorant má zahnutá křídla jak racek a přidává tak co největší vztlak na velmi malé ploše. Celý trup je vytvořen z nereznoucího titanu o vysoké pevnosti. Uvnitř je plastová pěna a inertní plyn. Motorové i bojové části jsou speciálně vodotěsně upraveny tak, aby vydržely tlak vody v hloubce i 50 m.

Po vypuštění z komory se díky plynu Cormorant rychle vynoří na hladinu, kde následně zažehne motory a odletí splnit úkol. Nemůže sice nést velké množství bojového materiálu, ale komora jej pojme dostatečné množství na zničení malých důležitých cílů bez nutnosti ohrožení civilního obyvatelstva. Takové akce by mohly být třeba při ničení teroristických buněk či doprovodných lodí flotil.

Po ukončení akce se letadlo dostane zpátky na místo srazu, kde přistane na hladině. Zde si jej vyzvedne speciální posádka s podmořským skútrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám