Hlavní obsah

Univerzita rozdala žertovné nobelovky za nepotřebné objevy

– CAMBRIDGE (USA)

Coca-Cola zabíjí spermie. Psí blechy skáčou výš než ty kočičí. Lidé si rádi pochutnají na starých brambůrkách - když se jim pustí zvuk pořádného křupnutí. To všechno jsou "objevy", které svým vynálezcům vynesly žertovné Nobelovy ceny za vědecký výzkum známé jako Ig Nobel Prizes. Ty ve čtvrtek večer místního času na Harvardově univerzitě v USA udělil humoristický vědecký časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravděpodobného výzkumu).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žertovné Nobelovy ceny se podobně jako ty skutečné udělují v několika disciplínách. Vědci je sice obdrží za objev skutečný, ovšem poněkud bizarní.

Za popsání "smrtícího efektu" Coca-Coly na spermie získala cenu Američanka Deborah Andersonová z Bostonské univerzity. Podle ní do sebe spermie "natáhne" sladkou tekutinu a pak praskne. "Vlastně tak jako vybuchne," řekla Andersonová agentuře Reuters. Podle vědkyně je Coca-Cola schopna zneškodnit třeba i virus HIV.

Rostliny mají důstojnost a zaujímají morální stanoviska

Cenu za biologii dostal tým francouzských vědců, který objevil, že psí blechy skáčou výš než ty kočičí. Zvláštní "nutriční cenu" zase dostal italsko-britský tým, který lidem podával staré a ztuchlé brambůrky a zahrál jim k tomu zvuk hlasitého křupnutí. Lidé pak brambůrky "zchramstli" s chutí, jako by byly čerstvé.

Nobelovou cenou za mír se zase mohou pochlubit švýcarští vědci, kteří dokázali, že rostliny mají svou důstojnost a zaujímají morální stanoviska.

Žertovné Nobelovy ceny se udělují od roku 1991. Bývají uděleny v celkem deseti kategoriích. Kuriozitou přitom je, že je předávají mimo jiné i laureáti skutečných Nobelových cen, jejichž vítěze vyhlásí Švédská akademie věd příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám