Hlavní obsah

Unikátní vodní varhany poplují do Japonska

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRNOV

Jediné varhany na světě, jejichž píšťaly bublají do vody, skládá Václav Smolka z Krnova na Bruntálsku. Po dokončení se unikátní dílo stane součástí českého pavilónu na světové výstavě v Japonsku, která potrvá od 25. března do 25. září 2005.

Foto: Promo The.Switch
Článek

"Asi před měsícem a půl zavolal pán z pražské vzduchotechniky, že si nevědí rady. Tak jsem se do toho pustil," řekl 49letý varhanář s třicetiletou praxí. Jeho díla zdobí chrámy v Opavě,  Ostravě nebo Brně, nyní ale zhotovuje zatím nejkurióznější zakázku.  

Pracoval i o svátcích

"Už v minulosti po mně chtěli, abych zkusil kruhové varhany, ale se smíchem jsem odmítal, že to je bláznivina. A nyní jsem to sám navrhl," popsal s úsměvem začátek výroby. Jak řekl, vyrábí varhany naruby, kde píšťaly směřují dolů do vody. Tam pak vytvářejí drobné bublinky. Za skvostem jsou stovky hodin práce od pondělí do neděle, dvanáct hodin denně. Výjimkou nebyl ani Silvestr s Novým rokem.

Spěch není bezúčelný. Už 10. ledna se musejí varhany zabalit a po cestě do přístavu bude následovat šestitýdenní plavba do Japonska.

"Mám trochu obavy, aby materiál neutrpěl, zvláště cínoolověné píšťaly. Stačí málo a bude problémem nástroj naladit. Proto na týden pojedu do Asie taky," řekl muž při pohledu na zvláštní soustavu 39 píšťal nastrčených do vody v dětském bazénku.

Smolka: varhany by měly zůstat v Japonsku

"Krnov je městem varhan, takže se to brzy rozkřiklo. Do dílny chodí procesí a všichni vodní varhany obdivují," přiznal Smolka s tím, že o podobném exponátu dosud neslyšel. "V Jižní Americe mají bambusové varhany, já jsem do divadelní hry dělal maličké na záda, ale něco podobného na světě ještě není."

Cenu varhan Smolka odhaduje na zhruba čtvrt miliónu korun, váhu na 250 kilogramů. Po skončení výstavy by chtěl, aby varhany zůstaly v Japonsku. Bojí se totiž, že v Česku by skončily někde ve skladu.

Když o svém díle mluví, používá slov jako: šveholí, cvrliká nebo vrčí. "Výroba varhan je prostě nádherná. Můžete být jakkoliv zkušení, ale vždy vám přinese problém, který musíte překonat," uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám