Hlavní obsah

Unikátní stavitelské dílo ve Valdštejnské zahradě skrývá svá tajemství

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha

Ve Valdštejnské zahradě, která zkrášluje Senát České republiky, se nachází unikátní stavba. Zdejší dominanta, devět metrů vysoká Grottová stěna, skrývá na první pohled nepatrné architektonické výstřelky.

Unikátní stavitelské dílo ukrývá budova Senátu Video: Novinky

 
Článek

Grottová stěna byla vybudována na přání Albrechta z Valdštejna na počátku 17. století v rámci výstavby Valdštejnského paláce. Devět metrů vysoká stavba měla vzbuzovat dojem přírodních krápníků a působit, jakoby tu stála odjakživa.

„Ve skutečnosti ji skupina italských architektů sestavila z kusů cihel a různých dřívek omotaných drátkem. Rukou štukatéra jsou tu naneseny pozoruhodné tvary a ty jsou následně barevně patinovány.“ popisuje Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

A právě v nepravidelné struktuře povrchu stěny se objevují zábavné prvky, které sem šikovně zanesli hraví stavitelé. Mezi zdánlivě nicneříkajícími tvary tu lze objevit dvě ropuchy, dva hady a několik různě pitvořících se hlav.

Jedná se o architektonické znaky období přechodu italské renesance v baroko. Právě pro toto období je typické používání přírodních a zoomorfních motivů, což je případ právě i Grottovi stěny. Celá konstrukce byla zbudovaná v duchu manýrismu a stavitelé měli zjevně smysl pro šprým. Proto sem zakomponovali zmíněné obličeje a zvířata, jako bonus pro zvídavého pozorovatele.

„Kdo má čas a pozornost sledovat detaily stěny, tak bude jistě mile překvapen.

Vsadil bych se, že kdo si dá tu práci, tak tady může odhalit ještě další tváře či zvířata,“ dodává Ondřej Šefců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám