Hlavní obsah

Unikátní přístroj, který fotí najednou do všech směrů

Novinky, Markéta Klánská
Berlín

Zachytit v jediný okamžik vše kolem sebe umí nový přístroj, který navrhl a postavil student Jonas Pfeil z Německa. Pod dohledem profesorů vytvořil speciální míč, který při vyhození do vzduchu pořídí unikátní sférický snímek.

Článek

Myšlenka je prostá. Míč má v sobě zabudovaných 36 fotoaparátů z mobilních telefonů tak, aby v jednu chvíli dokázaly pokrýt celých 360 stupňů. Když je míč s pěnovým povrchem vyhozen do vzduchu, v nejvyšším bodě svého letu, tedy ve chvíli, kdy se téměř nepohybuje, pak každý z 2megapixelových fotoaparátů pořídí snímek.

Jednotlivé fotky se ve speciálním programu v počítači spojí v jeden sférický panoramatický snímek, který je velmi podobný našemu vnímání prostoru. Při pohledu na výslednou fotografii tedy každý nabude dojmu, jako by se na daném místě sám ocitl.

Z Berlína až do Hongkongu

Míč s fotoaparáty uvnitř, který vznikl v rámci projektu na katedře počítačové grafiky na Technické univerzitě v Berlíně, stále čeká na patent. V polovině prosince však bude prezentován na veletrhu nových technologií SIGGRAPH Asia 2011, který se koná Hongkongu a přiláká stovky profesionálů v oblasti technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám